Jiří Nápravník

Ruští hackeří vs. lidská lenost

24. 06. 2017 15:03:28
V poslední době se stalo módou svádět odpovědnost za útoky na počítačové systémy na ruské hackery. Co když je situace ve skutečnosti ještě vážnější? Programování je čistě lidská práce. Žádná fyzika, žádná chemie nebo biologie.

V poslední době se stalo téměř módou svádět na ruské hackery odpovědnost za útoky na počítačové systémy po celém světě. Co když je, ale situace ve skutečnosti ještě horší, vážnější a nebezpečnější, než kdyby na konkrétní size="10pt"webové stránky nebo databáze útočily ruskové? Stačí si uvědomit, že Windows, Android i další programy jsou výsledkem lidské práce, ke které nebyly potřeba znalosti fyziky, chemie, biologie. Od tohoto zjištění je již pouze kousek k úvaze jestli náhodou někdo nedělá špatně svojí práci a navíc odpovědnost nesvádí jednou na běžného uživatele a podruhé na ruské hackery.

Současný Internet, prostředí počítačů a chytrých mobilů by pesimista přirovnal k otevřené Pandořině skříňce. Je to velký chaos. Jde o situaci kde nikdo za nic neodpovídá a z toho následně plynou i problémy s bezpečností a nedůvěrou. Zkuste se sami zamyslet, nastoupili byste do letadla nebo vlaku při jejichž údržbě by vládl chaos a názor, že se vše svede na cestující (uživatele)? Určitě ne a podobně by se zákaznící chovali i při výběru léků, potravin nebo dětských hraček. V těchto oborech to mají výrobci o to složitější, že musí poznat a vyřešit mnoho nových úskalí z oblasti biologie, chemie nebo jiných přírodních zákonů.

V USA, v kolébce Windows a Androidu teď probíhá vyšetřování situace, kdy se údajně ruští hackeři pokusili zasáhnout do presidentských voleb a zaútočili na počítače Demokratické strany. Na celé věci je zarážející jeden fakt, jak cizí hackeři dokáží obelstít a zneužít výrobky (software), které vytvořily velmi bohaté americké firmy? Útoky na volební systémy a počítače Domokratické strany v USA ukazují na něco mnohem vážnějšího než jsou spekulace o ruských hackerech. Velmi dlouhou dobu je něco špatného na straně výrobců operačních systémů. Stále se opakují útoky počítačových virů a hackerů, které ukazují, že v operačních systémech jsou obrovské slabiny. Tvůrci systémů problémy dlouhodobě řeší špatným způsobem, odpovědnost za problémy svádějí na běžné uživatele nebo podporují šíření zpráv o hackerech. Takový přístup problémy neřeší a komplikuje hledání skutečného řešení.

Bereme jako naprostou samozřejmost, že letadlo, do kterého nastoupíme, nás bezpečně dopraví na dovolenou. Pokud se zjistí, že jsou potravinách, hračkách nebo lécích nežádoucí látky, tak považujeme za samozřejmost, že jsou tyto výrobky staženy z trhu a výrobce má z toho ostudu.

Podobné nároky musí začít velmi rychle platit i v prostředí počítačových programů. Technicky to je možné zajistit několika způsoby. Stále je u toho potřeba myslet na fat, že programování je čistě lidská práce, takže problémy s počítačovými viry a hackery jsou výsledkem mizerné práce programátorů a dalších IT odborníků a „vizionářů“.

Je velmi snadné všechny problémy s bezpečností v prostředí Internetu, počítačů, mobilů a další chytré elektroniky svádět na ruské hackery. Mnohem účinější je a bude jasně pojmenovat základní příčinu problémů. Tou rozhodně nejsou ruští hackeři ani nezkušení uživatelé. Základ problémů je u SW firem kde obchodnický tlak vítězí na kvalitní prací analytiků, programátorů a testerů.

Přiznání odpovědnosti nebude pro mnoho lidí snadné, protože v uplynulých letech hlásali jedinou možnou pravdu a teď by měli přiznat, že se mýlili. Pro takové „odborníky“ je mnohem snadnější problémy dál svádět na ruské hackery nebo běžné uživatele.

Jenže situace se zhoršuje doslova každým okamžikem. Výmluvy na nezkušené uživatele již nefungují. Výmluvy na ruské hackery budou za nedlouho také oposlouchané a nezajímavé. Pak zbyde jediné, zamyslet se nad tím proč u programování naplatí stejné nároky na tvůrce jako u vývoje a výroby léků. Rychle potom zjistíme, že farmaceuti a lékaři se musí vypořádat s neznámými nástrahami lidského těla. Naproti tomu chyby v operačních systémech, které umožňují šíření virů nebo hackerské útoky jsou způsobeny prací IT odborníků. Odkaz na ruské hackery je pouze výmluva.

Z pohledeu běžných uživatelů je řešení v celku jednoduché. Je třeba být na výrobce operačních systémů stejně náročný jako na výrobce automobilů, hraček nebo potravin. Další úloha bude na novinářích a politicích, aby ohlídali, že velké softwarová firmy přejdou od slov k jasným činům a úpravám děravých operačních systémů.

Boj s děravými programy, počítačovými viry a hackery není tak složitý a náročný jako boj s neznámými nástrahami přírody. Ve skutečnosti jde především o boj s pohodlností a výmluvami, že to lépe udělat nejde. Pro mnoho „odborníků“ bylo a možná je jednodušší se vymlouvat na ruské hackery a doplnit to argumentem, že to změnit nejde.

"„Všechno jde, pouze malé děti musíme nosit“, říkal můj děda. Takže můžeme změnit i situaci v prostředí počítačů, virů a hackerů. Stačí relativně málo, abychom byly na Microsoft, Google, Apple a další SW firmy stejně nároční jako na automobilky, výrobce léků, potravin nebo dětských hraček.

Autor: Jiří Nápravník | karma: 14.69 | přečteno: 316 ×
Poslední články autora