USA - Severní Korea, IT válka nebo chyba tvůrců SW

21. 12. 2017 15:22:42
Bezpečnostní poradce prezidenta USA prohlásil, že za virem WannaCry stojí Severní Korea. Bez náznaků jak to vyřešit to řekl poradce prezidenta země, ze které pochází Windows, Google, síť Internet

Bezpečnostní poradce prezidenta USA prohlásil, že za virem WannaCry stojí Severní Korea. Bez dalších vizí a náznaků řešení řekl poradce prezidenta země, ze které pochází Windows a další programy, že je porazila chudá země. Přitom je možné celou situaci relativně snadno vyřešit. Stačí se zamyslet nad tím kdo za co odpovídá.

Nutné znalosti odborníků

Když se mluví a píše o škodlivé látce v potravinách nebo v hračkách, tak uživatelé rychle zpozorní a ptají se „Jak je to možné?“ „Co se udělá proto, aby se situace již neopakovala?“ Přitom zjistit, že konkrétní chemická látka (Fipronil, Bifenil) je školivá pro lidské tělo, vyžaduje rozsáhlé znalosti z chemie, biologie a mnoho odborných testů a pokusů. Lékaři, farmaceuti a další vědci musí dlouho studovat a sbírat zkušenosti než jsou schopni odhalovat škodlivé vlastnosti konkrétních chemických látek.

Naproti tomu programování je čistě lidská práce, ke které nejsou zapotřebí znalosti fyziky, chemie. Slabiny v operačních systémech a dalších programech jsou výsledkem uspěchané, mizerné lidské práce. Například i na nízském věku mnoha programátorů a testerů ( a tomu odpovídající málo pečlivý přístup k práci) je vidět první velký rozdíl mezi IT a jinými obory.
To jsou výchozí pozice IT a non-IT oborech.

Za takových podmínek je minimálně zvláštní vyjádření poradce prezidenta USA, pana Tom Bosserta o tom, že autory počítačového viru WannaCry, který zasáhl počítače ve 150 zemích, byly lidé ze Severní Koreje. Operační systémy Windows (Microsoft), ale také Android (Google), iOS, atd. jsou výrobky firem z USA. Takže americké firmy, případně státní agentury mají pod svojí kontrolou zdrojové kódy od operačních systémů a mohou (mohly) ovlivnit architekturu konkrétních programů. Pokud by u velkých amerických SW firem (Microsoft, atd.) fungovalo vše dobře, tak by virus WannaCry a mnoho dalších škodlivých kódů nemělo šanci na existenci. Základ útoku viru WannaCry musíme hledat u tvůrců operačního systému, nikoliv v Severní Koreji. Korejci pouze zneužili možnosti vytvořené softwarovou firmou.

Rezignace uživatelů nebo PR masáž SW firem

Útoků hackerů a počítačových virů bylo v uplynulých měsících a letech tolik, že běžní uživatelé (i politici, novináři, majitelé firem) už možná rezignovali a smířili se s chybným názorem, že „Lépe počítačové programy nelze vytvářet“. Ve skutečnosti je programování čistě lidská práce, pro kterou není třeba dlouho studovat a zkoumat přirodní zákony, lidské tělo jako například ve farmacii, lékařství, potravinářství, atd.

Dále platí, že co jeden člověk naprogramoval, tak může jiný člověk zdokonalit nebo alespoň zkontrolovat, že je zvolené řešení v pořádku. To dnes nefunguje a ani to zatím po velkých SW firmách nikdo nechtěl. Tuto činnost zatím provádí tvůrci počítačových virů. (SW firmy kde to funguje nemají vliv na celkouvou bezpečnost)

Obranou proti počítačovým virům je spolehlivá kontrola toho co se v počítači, telefonu nebo jiném zařízení instaluje nebo spouští. Takové ověření je možné velmi spolehlivě provádět například se systémem, který by byl postaven podle Tří pravidel Cyber bezpečnosti. V takovém prostředí se do počítače nebo jiného zařízení nedostane program, který není možné spolehlivě ověřit kdo je jeho autorem a jaké má mít parametry.

Od několika pseudoodborníků jsem v minulosti slyšel, že by zavedení pořádku a jasných pravidel do prostředí počítačů, chytrých telefonů a dalších zařízení nedávalo ekonomický smysl. To si máme přeložit tak, že by později SW firmy již nevydělávaly na prodeji bezpečnostních programů, které se velmi podobalí léku typu „Placebo“. Mimochodem virus WannaCry způsobil uživatelům škody v řádech miliard USD. Za takové částky by bylo možné vytvořit a několik let provozovat v celé síti Internet kontrolní systém podle Tří pravidel Cyber bezpečnosti nebo něco podobného.

Velké SW firmy samy svůj přístup nezmění. Se změnou musí začít velcí zákazníci, novináři a politici. Stačí hledat odpovědi na dvě otázky.

- Programování je čistě lidská práce. Windows i Android jsou výrobky amerických SW firem. Proč tyto firmy svojí mizernou prací ohrožují bezpečnost IT systémů v USA, EU a po celém světě?

- Proč „odborníci“ říkají, že to lépe udělat nejde, když zdokonalování řešení bylo a je základem pokroku ve všech non-IT oborech?

Autor: Jiří Nápravník | čtvrtek 21.12.2017 15:22 | karma článku: 16.73 | přečteno: 661x

Další články blogera

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma článku: 20.92 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma článku: 18.34 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 31.72 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 257 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 192 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 258 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1810

Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...