Čapí hnízdo, podvod nebo past na Babiše ?

9. 01. 2018 19:47:54
Podat žádost o dotaci byla a je možnost pro organizace, bez ohledu na obsah konkrétní žádosti. Kvalitní prověření jestli žadatel splňuje podmínky je povinnost úředníků a politiků v ROP, kteří žádost schválili a proplatili.

Farma Čapí hnízdo stále zaujímá první místa v českých denících. Redaktoři podle svých komentářů mají jasno - Babiš je vinen. Situace je, ale trochu složitější. Ve svých předchozích článcích jsem kauzu Čapí hnízdo mimo jiné srovnával se situací v oblasti počítačové bezpečnosti. Tam mnoho „IT odborníků“ již víc jak 15 let říká, že největší problém pro bezpečnost počítačů jsou uživatelé. Stejným „odborníkům“ úplně uniká, že generace jejich dědů dokázala za poloviční dobu (cca 8let) připravit a realizovat program Apollo. Tedy projekt, ve kterém museli vyřešit mnoho nových problémů z oblasti fyziky, chemie, biologie.

Nerozumíte tomu co spojuje počítačovou bezpečnost a kauzu Čapí hnízdo? Tato témata spojuje deformace pohledu na to kdo, co a jak může vyřešit a ovlivnit. V případě počítačových virů a kyber bezpečnosti je základní odpovědnost na straně tvůrců programů. Představte si, že by Microsoft (windows), Google (Android) a další byly za svoji práci stejně odpovědní jako VW za čoudící motory. V případě kauzy Čapí hnízdo je hlavní odpovědnost na straně ROP Střední Čechy, který žádost přijal, prověřoval, schválil a proplatil. Dál vám to vysvětlím, i když novináři už mají jasno a to jak v oblasti IT, tak v kauze Čapího hnízda.

Redaktoři Hospodářských novin začali otevřeně psát o obsahu zprávy OLAF věnované Čapímu hnízdu. Jako argument, že je v případu vše jasné využívají toho, že se prý OLAF a vyšetřovatel Policie ČR shodují ve svých závěrech. Pan Honzejk na svém twitterovém účtu šel ještě dál, když napsal "V podstatě tam říkám jen tolik, že kdo po zprávě OLAF ještě věří panu @AndrejBabis, je to podobné, jakoby věřil na chemtrails."

Co když se ti odborníci na vyšetřování i pan Honzejk mýlí ?

Mně je již dávno jasné, že skutečný podvod a zneužití dotace vypadá úplně jinak. To vědí šíbři regionálního významu, právníci i lidé, kteří se věnují businessu v řádu miliard a desítek miliard korun.

Již v jednom z předchozích blogů jsem uváděl několik bodů, na základě kterých jsem přesvědčen, že se nejednalo o podvod. Pro pochopení následujících bodů je třeba si dopředu uvědomit jeden fakt, který se týká jak dotací, tak jiné pracovní činnosti. Rozsah toho co může dělat státní (EU ) úředník stanovují zákony a vyhlášky. Naopak pro podnikatele platí, že mohou vše co není omezeno nebo přímo zakázáno.

Pojďme si tady projít několik bodů spojených s kausou Čapí hnízdo.

Použití peněz z poskytnuté dotace

Na rozdíl od mnoha jiných projektů, které dostaly peníze z rozpočtu ČR nebo z fondů EU, tak v případě Farmy Čapí hnízdo je vidět, že peníze byly prostavěny. Peníze nikdo neodklonil, neukradl, nezpronevěřil.
Na rozdíl od některých dalších projektů, tak areál, který zísla dotaci funguje i po uplynutí stanovené doby a je přístupný i veřejnosti. Další kapitolou je účelsnost projektu. Sami si můžete prorovnat Čapí hnízdo s jinými projekty

Čitelná historie a dohledání podle IČ

Pokud chce skutečný podvodník získat dotaci z EU tak k tomu použije firmu, která nikdy nebyla spojena s jeho osobou. Koupí firmičku v problémech nebo zvolí jinou, podobnou cestu.
V případě Farmy Čapí hnízdo bylo vždy možné podle IČ (identifikační číslo) zjistit, že firma se v minulosti jmenovala ZZN Pelhřimov. Takže úředníci ROP mohli žadatele již na počátku zastavit a odmítnout. Úředníci firmu, kterou Agrofert prodal soukromým osobám, svým rozhodnutím zařadili do kategorie malých a středních podniků.
Stejně sporným, ale vysvětlitelným je i forma akcií na doručitele (tedy skrytý majitel). Taková forma vlastnictví byla možná. Úředníci se mohli ptát na skutečné vlastníky a ověřit zda nejsou nějak spojeni s velkou firmou. Nic takového úředníci neudělali.
Úředníci nesplnili své povinnosti, dotaci schválili a proplatili. Víc než skuteční vlastníci, tedy z dnešního pohledu vážná věc, tak úředníky zajímalo pozdní proplacení faktury.

Při podání žádosti o dotaci využili tehdejší vlastnící Farmy Čapí hnízdo vše co jim zákon dovoloval. Naopak úředníci a politici v ROP Střední Čechy nesplnili to co jim ukládal zákon a pravidla EU.

Je mi jasné , že pochopit a respektovat tento rozdíl mezi prací úředníka a podnikatele dělá mnoha lidem v ČR i v Bruselu problém. A jsem opět u bodu, ve kterém je kauza Čapího hnízda velmi podobné současné špatné situaci v počítačové bezpečnosti. V obou případech si právo rozhodova přivlastňují lidé, kteří se chovají podle hesla „Přesně víme jak to mají dělat oni. Do toho co děláme my, tak nám nikdo nesmí mluvit.“

Nabízí se ještě jedno vysvětlení, proč před lety úředníci a regionální politici z ROP Střední Čechy schválili dotaci pro Farmu Čapí hnízdo, když se hovořilo o tom, že „je to projekt pana Babiše“. Podobných projektů různým podnikatelům jednotlivé ROP schválili desítky. Jenže pouze Andrej Babiš se z businessu přesunul do politiky a se svým hnutím se stal protivníkem a jasnou hrozbou pro ostatní politiky. Takže bylo a je třeba najít způsob jak Andreje Babiše znevěrohodnit.

Účelovka? To je slabé slovo.

Autor: Jiří Nápravník | úterý 9.1.2018 19:47 | karma článku: 40.09 | přečteno: 2576x

Další články blogera

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma článku: 20.92 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma článku: 18.34 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 304 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1810

Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...