Z Covidu bude chřipka až …

3. 08. 2021 14:16:37
Vše spojené s Covidem-19 se již dávno přesunulo z lékářské a vědecké roviny do roviny lidského chování, lidských vlastností a respektování nebo pohrdání zákony.

V úterý 27.7. psal v Názorech v MF Dnes pan profesor Beran stručně o tom, že je nutné chránit a pokud je to možné, tak také naočkovat rizikové skupiny obyvatel. Dále psal, že existuje léčba, která pomáhá v úvodní fázi onemocní. Takovou léčbu a takový přístup jsem viděl z pozice technického náměstka sítě nemocnic v práci mnoha lékařů - profesionálů. Včas podchycené onemocnění se dalo dobře léčit. Jenže pokud byl pacient vystrašený doma a do nemocnice se dostal až když se u něho objevily komplikace, tak byla léčba velmi komplikovaná, drahá a bohužel někdy i marná.

Jenže podobně jako byli v Nemocnici na kraji města vedle sebe primář Sova a dr. Cvach, tak Covid 19 jasně a zřetelně ukázal, že v našem zdravotnictví jsou velcí profesionálové od úrovně praktických lékařů až po profesory na specializovaných klinikách, ale vedle nich tu bohužel jsou také osoby titulované a vysoce postavené, které jsou velmi podobné seriálové postavě dr. Cvacha. Bylo to jasně vidět na situaci vloni i letos při uvolňování, resp. v době kdy soudy ruší vyhlášky MZd ČR.

Na jedné straně velká profesionalita, odbornost a na straně druhé arogance a naprostá neúcta k občanům a k zákonům této země.


Švédsko vloni, Británie dnes

Ve Švédsku se snažili dlouho nechat život a hlavně školy bez omezení. Jasně byly tam kritické situace, ale výsledek je takový, že nemoc ve Švédsku podle tabulek WHO prodělalo cca 1 100 000 obyvatel a 14 600 jich zemřelo. Tedy zhruba každý 75 pacient s Covidem zemřel.

V ČR se na základě různých opatření zavřelo skoro vše a přitom se nakazilo cca 1 600 000 občanů a 30 300 jich zemřelo. Přesto, že máme dobrou zdravotní péči a omezení vážně zasáhla do vzdělávání dětí, osobního života všech lidí a do fungování firem, tak u nás zemřel zhruba každý 55 pacient s Covidem!!!

To znamená, že v uzavřené České republice, se všemi omezeními byla o 1/3 větší pravděpodobnost než ve Švédsku, že u nás pacient s pozitivnm testem na Covidem zemře. Nikoliv na JIP, ale v celkovém přístupu ke Covid-19 byla ta největší chyba, která způsobila ten velký rozdíl mezi ČR a Švédskem.

Velká Británie si v roce 2020 prošla těžkým obdobím. Počet lidí s pozitivním testem na Covid-19 se blížil k hranici 5,75 miliónu a zemřelo téměř 130 000 obyvatel. Tedy poměr mezi nakaženými a zemřelými vycházel v Británii ještě hůře než v ČR. Konkrétně tam zemřel přibližně každý 44 nakažený.
Přesto se v Británii rozhodli rozvolňovat, v podstatě se ke Covidu chtějí chovat jako k jakémukoliv jinému vážnému respiračnímu (virovému) onemocění. Britové nejsou kaskadéři, aby se pouštěli bezhlavě do neznámých a nebezpečných řešení. Naopak, to jasně ukazuje, že si dobře vyhodnotili kdo je „cílová skupina“ (aby mi rozuměli čtenáři zaměření na PR a marketing), tedy kdo je ohrožená skupina občanů. Tuto skupinu bylo třeba chránit už v roce 2020 a bude je třeba chránit po celou dobu, co tu budou různé varianty Covid-19, s námi.

Jak ohrožené skupiny spoluobčanů chránit, je úkol pro skutečné lékaře a ti to dnes vědí. V zásadě jsou tři možnosti. Těmi je očkování, zabránění styku s virem a posilování obranyschopnosti těla. Případně jejich kombinace.

Situace v ČR v roce 2020 – Fanda se nebaví s Pepou

Z názorů pana premiéra Babiše již vloni v létě bylo zřejmé, že ví o nějakém léku (asi Isoprinosine), který by mohl pomáhat v počáteční fázi léčby. Nikoliv jako lék proti Covidu, ale jako lék, který pomáhá organismu povzbudit silnější imunitu a tím být odolnější proti virovým infekcím.

Nejdříve byla v médiích prohlášení premiéra a ministra zdravotnictví, že se udělá studie na vhodnost takového (nebo podobného) léku, ale to rychle utichlo. Jenže důvodem nebyl špatný výsledek studie. Studie ani nezačala.

Pravým důvodem byly malicherné osobní animozity mezi lékaři, kteří navrhují řešení problému a lékaři, kteří v tu dobu sedím na židli kde mohou rozhodovat. Jenže v případech z roku 2020 se jednalo především o životy a zdraví mnoho spoluobčanů. Bezdůvodné zrušení studie na posouzení vhodnosti léku, o kterém se hovořilo a byl často úspěšně používán, tak vypadá jako zneužití funkce, resp. pravomoci. Navíc to vyvolává domněnku jestli náhodou náměstci, kteří se postarali o zrušení studie nejsou ve střetu zájmu a nechtějí prosadit vlastní lék.

Pro čtenáře, kteří jsou zaměřeni především na PR, tak doplním, že se nejednalo pouze o studii na účinost léku Isoprinosine, ale i další rozhodnutí spojená s typem roušek, výrobou roušek v ČR, antigenními testy, vitamínem D, atd., atd.

Z důvodů mizerně zvládnuté epidemie Covid-19 zemřel v ČR každý 55 pacient s Covidem, ve Švédsku to byl zhruba každý 75 a v Izraeli dokonce jen každý 135 pacient.

Způsobů a cest jak zvládnout problémy, havárie, epidemie je celá řada, a není důležité jestli se jedná o oblast IT, ničení přírody nebo o lidské zdraví. Když, ale před vědci a odborníky s názory, které jsou založené na faktech a mnohaleté praxi dostanou přednost ješitní lidé, kteří se bezhlavě ženou za karierou s pomocí PowerPointu, tak to byl, je a bude vždy velký problém.

P.S.

Chřipková epidemie se vyhlašuje v době kdy je 1 500 nemocných na 100 000 obyvatel. Na chřipku se nikdy netestovalo, takže se skutečně jedná o 1500 nemocných a nikoliv přenašečů viru.
Včera bylo v celé ČR 152 pozitivně testovaných (ti nemusí být nutně nemocní) a za posledních sedm dnů bylo méně než 50 pozitivních testů na 100 000 obyvatel, ale strašení a restrikce pokračují.

Když se vrátím k starému televitnímu seriálu, tak o zdraví lidí v ČR by měl rozhodovat primář Sova, nikoliv dr. Cvach.

Autor: Jiří Nápravník | úterý 3.8.2021 14:16 | karma článku: 30.69 | přečteno: 947x

Další články blogera

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma článku: 20.92 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma článku: 18.34 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 190 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 599 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1810

Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...