Globální problémy s viry trvají již víc jak 25 let

6. 04. 2022 14:30:32
Poslední dva roky a rozhodování spojená s Covid-19 nám ukázaly, že je rozdíl mezi marketingem a prací skutečných vědců, doktorů a inženýrů. Hlavní rozpor je v tom, že marketing se snaží protlačit a prodat jediné možné řešní.

Poslední dva roky a rozhodování spojená s Covid-19 nám ukázaly, že je obrovský rozdíl mezi marketingem a prací skutečných vědců, doktorů a inženýrů. Hlavní rozpor je v tom, že marketing se snaží protlačit a prodat jediné možné řešení (často i jediný správný pohled na věc), naproti tomu vědci a inženýři se snaží dnešní úroveň vědeckého poznání a současné pracovní postupy a technologie neustále posouvat dál a vylepšovat je.

Covid-19 je podle názoru mnohých odborníků a komentátorů prvním skutečně globálním problémem s virem. Vynechám Španělskou chřipku - v jejím případě se jedná o zkušenost, která je stará víc jak 100 let. I když to není dlouhá doba, tak medicína a především mezilidské vztahy, technologie i celá společnost se za těch 100 let velmi změnily. Podle názorů, které slýchám a čtu, tak Covid-19 je pro mnoho lidí první globální problém s virem. Takže svá rozhodování a řešení, především v nemedicínské části problému, odůvodňují právě tím, že je to něco nového, něco s čím nemá lidstvo v tak obrovském rozsahu žádné zkušenosti.

Jenže ve skutečnosti jsou zde ještě další skutečně globální problémy s viry. V tomto případě se problémy vlečou už víc jak 20 -25 let, řešení je zatím v nedohlednu a odpovědnost se svádí na obyčejné lidi, kteří údajně neposlouchají „odborníky“. Podobně jako v případě Covid-19, tak se z tohoto problému s viry stal nejen odborný, ale především manažerský a politický problém. To vše je umocněno skutečností, že po dvaceti letech mnoho lidí už rezignovalo, nemají sílu odporovat, natož pak bojovat s jasnou marketingovou manipulací.

V případě Covid-19 se politici a jim blízké „odborné elity“ zaměřili pouze na jedno řešení, tedy na očkování. Když se objeví poznatky, že očkování nestačí nebo problém úplně neřeší, tak politici a „odborné elity“ nehledají jiná účinná řešení např. v prevenci nebo v ochraně pouze ohrožených nebo rizikových skupin, ale posílají občany na další dávku. Pak vyjadřují svůj údiv nad tím, že jsou lidé stále více a více nespokojeni s jejich rozhodováním a postupy jak problém zvládnout.

Politici a „odborné elity“ při hledání důvodů proč se Covid-19 (a jeho různé mutace) šiřil, sváděli odpovědnost minimálně v druhé polovině roku 2021 na neočkované občany. Jenže vědci v laboratořích a statistici z aktuálně dostupných dat prokázali, že Covid-19 může přenášet i očkovaný člověk. Na tento poznatek pak výše zmínění reagovali názorem, že očkovaní mohou šířit virus „jen trochu“. Na takovýto názor se dá ovšem odpovědět snad pouze jediným přirovnáním - k těhotenství. Žena buď těhotná je nebo není. Neexistuje situace, že je těhotná „jen trochu“. Takže i očkovaný jedinec buď je bezinfekční nebo virus přenáší.

Někteří „odborníci“ na Covid-19, když byli v diskusi s protistranou argumenty zahnáni „do kouta“, začali říkat, že jde o globální problém, který je i v okolních zemích řešen velmi podobně. Takový názor však pozornému čtenáři nic neříká o Covidu, ale velmi mnoho vypovídá o konkrétním „odborníkovi“. Je z něj možno vyčíst, že konkrétní „odborníci“ dokáží pouze kopírovat cizí postupy a názory, které jen sami doplní svými presentačními a lobbystickými dovednostmi.

Při řešení problémů s Covid-19 politici a „odborné elity“ velmi často také opakují názory svých poradenských skupin a lobbistů - „Očkujte se, to je jediné řešení“. Když se ukáže, že jsou dvě dávky málo, farmaceutické firmy okamžitě zareagují a prodají ještě třetí, případně i čtvrtou očkovací dávku.

Ve skutečnosti se však nabízí i mnoho jiných řešení. Samozřejmě, že očkování je a bude stále velmi důležitým prvkem, ale je zde také prevence, nasazení vhodných léků v počáteční fázi onemocnění, sledování reakcí pacienta na toto virové onemocnění a sledování hodnot výsledků z jeho rozboru krve atd., atd.

I druhý a mnohaletý problém s viry, který jsem v úvodu zmínil, má v rovině řešení a přístupu politiků a „odborných elit“ velmi podobné rysy. Lidé na všech kontinentech jsou již více než 20 let ve vleku úzké skupiny zainteresovaných firem. Za tu dobu již mnoho z nich rezignovalo a přijalo názor, že se ani jinak s těmito viry bojovat nedá a podlehli názoru, že se tyto firmy snaží a jinak to ani dělat nelze. Podobně jako v případě onemocnění Covid-19 se za ta léta stále razí názor, že za vzniklé problémy s přenosem a nakažlivostí, si mohou běžní lidé sami svým nezodpovědným přístupem. A co když je to omyl a pouze vykonstruovaná a sofistikovaná manipulace s lidmi a jejich názory?

Je obrovský rozdíl mezi marketingem a prací vědců.
Marketing se snaží protlačit a prodat pro něj výhodné a jediné možné řešení, naproti tomu vědci a inženýři se neustále snaží dnešní úroveň poznání a pracovní postupy posouvat dál a dál jejich vylepšováním.

Druhou oblastí a druhým typem virů, který zasáhl a opakovaně zasahuje doslova celou planetu a dokonce i vesmírnou stanici ISS jsou viry počítačové.

Už slyším zástupce z kategorie „odborné elity“, jak křičí, že přeci nemohu srovnávat Covid-19 s více jak 25 let starými a nekončícími problémy s počítačovými viry. Samozřejmě, že mohu. Dokonce musím.

V tomto článku nesrovnávám odbornou část problémů, ale manažerskou a organizační rovinu. A právě z pohledu jsou si globální problémy viru Covid-19 s počítačovými viry velmi podobné.

Vlády a občané jsou ve vleku firem, které hlásají, že nabízejí řešení. Ale minimálně v případě počítačových virů, řešení nabízené specializovanými firmami ve skutečnosti neřeší základ problému, ale pouze následky jejich působení. Postupem času se jim ukázalo, že ani očkování proti Covidu-19 není jediným dokonalým řešením, ale pouze snižuje jeho případné následky na živý organismus.

Základ řešení komplikací a následků spojených s viry je u onemocnění Covid-19 a u počítačových virů diametrálně odlišný. V prvém případě je to biologie – imunologie – medicína, kdežto ve druhém případě je to kontrola počítačových systémů.

Obě tyto oblasti, ale spojuje vyšší úroveň / vyšší level řešení problémů, tedy úroveň strategických, manažerských rozhodování. Na této úrovni již najdeme mnoho společného mezi Covid-19 a počítačovými viry.

Tím nejzřetelnějším, co oba obory spojuje, je až násilné prosazování názoru, že
„Toto je jediné možné a správné řešení“.

Pokud bychom v oblasti IT naslouchali administrátorům a skutečným odborníkům a nikoliv jenom ziskuchtivým zástupcům firem, kteří chtějí „něco“ prodat, prodávat opakovaně a tím si zajistit stálý finanční výnos, tak by byl problém s počítačovými viry již dávno vyřešen. Výrobci automobilů byli, jsou a budou zodpovědní za to, že jejich naftové motory čoudí (vyrábí nežádoucí zplodiny), výrobci potravin byli, jsou a budou zodpovědní za složení svých výrobků, takže pokud by byli stejně odpovědní i výrobci operačních systémů, by byl problém s počítačovými viry již dávno řešen a troufám si tvrdit, že i vyřešen.

Pokud by se v případě Covid-19 naslouchalo skutečným profesionálům, tak by se politici i my občané, po úvodních několika měsících zkoumání, dozvěděli, že Covid-19 může, ale nemusí, být nebezpečný. Dále bychom se také dozvěděli, že pravděpodobně se tohoto viru již nikdy nezbavíme, ale nechá se s ním úspěšně bojovat, a to na několika liniích současně. Ano, vakcina je jednou z cest nikoliv však jedinou. Pro některé občany s různými zdravotními problémy je to dokonce „hlavní silnice“. Naštěstí, pro naprostou většinu politiků a nás občanů, je stejně důležité i posilování imunity, úprava jídelníčku, pohyb, dobrá nálada a případně v úvodní fázi onemocnění a po poradě s odborným lékařem také použití léků z kategorie „generika“.

Až se přežene varianta omikrom, popř. jeho další nové mutace, a z Covid-19 se stane podobně nepřijemné a nebezpečné respirační onemocnění jako je chřipka, bude mnoho času na podrobné vyhodnocení a poučení se ze vzniklé situace.

Z mého pohledu je Covid-19 až na druhém místě pokud jde o globální problémy s viry. Dlouhodobý a celosvětový problém s počítačovými viry i přístup k řešení problému „živého viru“ Covid-19 má mnoho společného na manažerské úrovni, kde se rozhoduje o tom, jaká cesta se pro řešení vzniklé situace zvolí.

Za více než 20 let jsem v oblasti IT poznal jak marketing a prosazování jediných správných řešení vítězilo nad profesionálním přístupem, který je vždy založen na dosud získaných ověřených, prověřených a odůvodněných znalostech a zkušenostech. Domnívám se, že právě proto počítačové viry dosud nezmizely a situace se i na tomto poli spíše zhoršuje.

S příchodem Covid-19 jsem začal pozorovat, že některé argumenty a manažerské přístupy, které se „osvědčily“ v oblasti IT i IT bezpečnosti, tak byly použity také v případě zvládání problémů spojených s Covid-19.

V žádném případě nezlehčuji a ani nechci zlechčovat práci imunologů, lékařů a správců IT, ale na manažerském přístupu k řešení problémů spojených s oběma typy virů je vidět, že marketing a „propracovaná argumentace“ zatím zvítězily a zdá se mi, že dosud vítězí, nad znalostmi a zkušenostmi profesionálů.

Otevřená diskuse o možných řešení bez dohonestování lidí s jiným názorem bývala, a já stále věřím, že zase brzy bude prvním krokem k tomu, jak najít účinné řešení všech těchto regionálních, celostátních i globálních problémů.

Pokud se však z těchto dvou problémů nepoučíme a pokud dál budou dehonestováni profesionálové, jejichž názor je založen na mnohaleté praxi, tak se po problémech s koronaviry i počítačovými viry možná za čas dočkáme ještě daleko horších problémů.

Covid-19 a počítačové viry ukázaly, že „správná práce“ s médii a následné přenášení odpovědnosti na obyčejné uživatele, mohou být pro úzkou skupinu zainteresovaných firmem dobrý kšeft.

Řešení spojená s virem Covid-19 i počítačovými viry jsou v celku jednoduchá a i finančně nenáročná. Jejich základem je otevřená diskuse a vnímání názorů v okruhu 360° od epicentra problémů. Při sběru informací, sloužících k vyhodnocení problémů vzniku i následků působení obou virů, je dobré vrátit se k tomu, že daleko důležitější jsou získané dlouhodobé znalosti a zkušenosti, než výborné presentační způsoby a svádění odpovědnosti až na ty poslední v řadě.

Autor: Jiří Nápravník | středa 6.4.2022 14:30 | karma článku: 17.60 | přečteno: 336x

Další články blogera

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma článku: 20.92 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma článku: 18.34 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.88 | Přečteno: 250 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1810

Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...