Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká televize, peníze a Rada ČT

Minulý týden ředitel České televize informoval o tom, že peníze došly a je třeba začít rázně šetřit. Peníze došly již před víc jak 8 roky, Radě ČT to nevadilo a v klidu schvalovala deficitní rozpočty.

   Minulý týden ředitel České televize informoval o tom, že peníze došly a je třeba začít rázně šetřit. Ve skutečnosti peníze došly již před víc jak 8 roky, ale vedení televize a hlavně Radě ČT to nevadilo a v klidu schvalovaly  deficitní rozpočty. Řešení, spojené s kanálem ČT3 a celým hospodařením České televize, je v rukách Rady ČT a uvidíme jak dopadne v Poslanecké sněmovně volba nových členů.

   Již několik let se ozývaly hlasy, že se rezervní fond České televize tenčí a bude třeba udělat co nejrychleji úpravu koncesionářských poplatků nebo najít jiný stabilní zdroj finančních prostředků pro provoz a rozvoj České televize. To se v době, kdy na to byl čas, nestalo. Poslanci schválili několik úprav v oblasti DPH, které se týkaly veřejnoprávních organizací (TV, rozhlas). Byly to spíše jednorázové záplaty, ale rozhodně to nebyly systémové úpravy či změny.

   Několikrát se v minulých letech ozývaly hlasy, které vyzývaly k odvolání generálního ředitele ČT. Takový názor má dvě velká úskalí. Pro odvolání ředitele musí být dostatečný počet hlasů v Radě ČT a pak také musí být rozmyšleno, co bude poté, až bude stávající ředitel odvolán. I když je těžké si takový fakt připustit, tak pan generální ředitel a jeho tým plnili zadání, které dostávali od Rady ČT.

   Pan generální ředitel se mohl snažit víc. Jistě, ale to by znamenalo, že by se měl pustit do nepopulárních opatření uvnitř ČT v dobách, kdy neměl jasnou podporu ze strany Rady ČT. Proč by to ale dělal, když nepopulární opatření po něm nikdo nechtěl a pravděpodobně by se ho při jejich prosazování, nikdo z členů rady ani poslanců, nezastal.

 

Jednání Rady ČT

   V zákonu o České televizi č. 483/1991 Sb., je jasně uvedeno, že rozpočet České televize na následující rok vždy schvaluje Rada ČT. Rada ČT chybovala v tom, že schvalovala deficitní rozpočet ČT v době, kdy už se mělo šetřit nebo přesvědčit poslance a občany o nutnosti zvyšovat poplatek. Měsíce a roky utíkaly, nic se neměnilo a finanční rezervy České televize se ztenčovaly.

Práce generálního ředitele

   Ředitel jako správný moderní manažer plnil zadání, která dostal v rozpočtu ČT a případně v dalších dokumentech od Rady ČT. Jasně, pan generální ředitel se mohl snažit víc a mohl být uvnitř televize ráznější, ale takový postup by mohl zase znamenat v ČT krizi. Jenže to manažer, který nemá jasnou podporu od Rady, nikdy neudělá. Ředitel neměl jasnou většinovou podporu v Radě ČT pro prosazení změn, úspor ani zdůvodnění navýšení poplatku. Nebyla však jasná ani většina pro jeho odvolání ředitele a výběr někoho nového. Měsíce a roky utíkaly, nic zásadního se neměnilo.

Šetření navrhovaná generálním ředitelem

   Podobně jako v případě hospodaření v minulých letech, tak i v případě hledání úspor, je vidět, že jde generální ředitel cestou nejmenšího odporu.

Chce zrušit kanál ČT3, který využívá obrovských archivů České televize a náklady na jeho provoz jsou hodně nízké. Využívá se odbavovací pracoviště, které je již stejně účetně odepsané, poplatky za distribuci, tedy pozemní vysílání jsou určeny za celý multiplex, takže o jeden kanál víc nebo méně není velký rozdíl. Zrušení celého kanálu vypadá akčně a zajímavě. Navíc, kdo by poslouchal stížnosti důchodců, tedy hlavní skupiny diváků ČT3.

Omezení nákupu práv pro sportovní přenosy. V době, kdy velkou většinu sportovních přenosů vysílají placené komerční televize, to není hlavní místo, kde by se dalo šetřit.

 

Skutečné změny

   V chodu České televize, jejího vedení i v práci Rady České televize je třeba prosadit změny, jinak se z celé České televize stane jeden velký kanál ČT3. A to by byla škoda, protože v této televizi na Kavčích horách, ve studiích Brně, v Ostravě i v regionech pracuje spousta profesionálů „srdcařů“. Vedle nich jsou tam, ale lidé, kteří se chovají jako by veřejnoprávní televize byla jejich, případně jako by oni a jen oni měli právo na přípravu konkrétního pořadu na veřejnoprávní stanici. To je základní omyl.

 

Zvýšení koncesionářského poplatku

   Zvýšení poplatku funguje na mnoho občanů jako pomyslný červený hadr na býka. Hlavní problém není v tom, že dnes je poplatek ve výši přibližně jedné krabičky cigaret měsíčně nebo jedné vstupenky do kina. Lidé, nebo alespoň většina z těch co nepobírají sociální dávky, by tak byla schopná platit i poplatek ve výši dvou vstupenek do kina nebo dvou krabiček cigaret měsíčně, ALE.. Podstatná je podmínka, co lidé za koncesionářský poplatek dostanou. Pokud jsou ALE především ve zpravodajství pořady a moderátorské tváře již 15 a více let, tak je to hodně zvláštní. K obhájení zvýšení koncesionářských poplatků by pomohla například změna v tom, že by některé pořady připravovali na střídačku dva týmy a dva moderátoři.

Nova Akademie

   V době, kdy se Česká televize chystá propouštět své zaměstnance, tak soukromá televizní stanice NOVA otvírá svoji akademii a chce si vychovávat nové spolupracovníky za kamerou i před ní. Zajímavé na této akademii je i fakt, že NOVA hledá nové kolegy i pro redakci zpravodajství.

   Po dlouhé roky platilo, že veřejnoprávní televize je nejlepší místo pro start kariéry a první skutečné seznámení se s výrobou a odvysíláním pořadů. Nyní je však jasně vidět, že komerční stanice nedostatek mladých a zapálených profesionálů chtějí řešit sami, a to výchovou vlastních kolegů. I to se dá chápat jako signál, že v České televizi je mnoho věcí nezdravých a zralých na změnu.

Řešení problémů má v rukou Rada České televize

   Česká televize si od posledního zvýšení koncesionářských poplatků v roce 2008 několik let vytvářela rezervní fond. Dobře vedená Rada České televize by souhlasila s použitím této rezervy na nepředvídatelné události, jako bylo rozšíření vysílání v době Covidu nebo současná inflace. Dobře vedená Rada ČT by neměla souhlasit s tím, že by se rezervní fond postupně „projedl“, tedy spotřeboval na běžný chod televize bez včasných úsporných opatření a bez včasných a jasných změn, které by v očích občanů ospravedlnily zvyšování koncesionářských poplatků.

Další kolo volby nových členů Rady ČT

   V nejbližších dnech má proběhnout nová volba chybějících členů Rady ČT. Mezi vybranými kandidáty je 12 novinářů či lidí jinak spojených s médii, jeden odborník na vzdělávání, který tvrdí, že nepotřebujeme technicky vzdělané lidi, ale není mezi vybranými nikdo, kdo by měl zkušenosti z krizového řízení a prací s lidmi v těžkých časech.

 

Řešení má v rukou Rada České televize

   Rada ČT má možnost odvolat nebo potvrdit ve funkci generálního ředitele ČT. Rada schvaluje nebo neschvaluje (a vrátí k přepracování) rozpočet ČT na další období. Když se toto umí použít, tak se jedná o silné nástroje.
Jsou to dvě jasné a silné páky, které mohou uvnitř ČT prosadit mnoho změn a po změnách může přijít i obhájení zvýšení koncesionářského poplatku.
Veřejnoprávní televize má své jasné místo. Opakovaně to týmy skutečných televizních profesionálů dokázaly v dobách krizí, přírodních katastrof nebo jiných mimořádných událostí.
Poplatníci i televizní pracovníci si zaslouží, aby na fungování ČT dohlíželi skuteční profesionálové, kteří jsou schopni a ochotni řešit i nepříjemné úkoly včas, než přerostou v  krizi ohrožující ekonomické a personální základy.

Autor: Jiří Nápravník | pondělí 6.6.2022 7:07 | karma článku: 23,31 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1068x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 403x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,91 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Vláda půjčila 72 miliard a deficit rozpočtu roste

Tato vláda bez jakékoliv reakce Poslanecké sněmovny a médií půjčila ze státního rozpočtu 3 miliardy Euro (72 miliard korun). Navíc svým přístupem k řešení vysokých cen energií pomohla roztočit vlnu zdražovaní a následně i inflace.

14.6.2023 v 10:38 | Karma: 44,00 | Přečteno: 5460x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Kdo zaplatí požár v Českém a Saském Švýcarsku

Při výslechu pachatele, který založil požár posedu v Českém Švýcarsku, se přiznal i k založení požáru, který přerostl v největší požár v novodobých dějinách ČR i sousedního Saska. Je tedy čas bavit se i o náhradě škody.

28.5.2023 v 20:07 | Karma: 20,57 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Kde byla skutečná příčina požáru II.

Ve čtvrtek 18. května zase v Č Švýcarsku hořelo, ale na rozdíl od loňska, tak tentokrát bylo za 3 hodiny po nebezpečí. Skutečný ochránce přírody si všiml začínajícího požáru, hasiči to vyřešili a ekologičtí fanatici byli v kavárně

21.5.2023 v 21:08 | Karma: 24,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Kde byla skutečná příčina šíření požáru

Hledáme řešení pro školství, důchody, státní rozpočet a přitom se nedokážeme shodnout ani na tak jednoduché věci, jako jsou příčiny rozšíření požáru v Č. Švýcarsku. Tak si teď shrňme fakta spojená s prvními hodinami požáru.

10.5.2023 v 19:47 | Karma: 38,13 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Drahá elektřina, valorizace důchodů – miliarda sem, miliarda tam

Poslanci se dlouho přeli o snížení valorizace důchodů, kde jde letos o 39 miliard korun. V polovině loňského roku dala Vláda ČR, bez většího odporu, půjčku 50 miliard korun ČEZu pro jeho obchodování na burze.

13.3.2023 v 17:52 | Karma: 39,01 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Komunista na Hradě - příležitost podívat se na naši minulost bez předsudků

Devátého března se ujímá funkce nový pan prezident. Prezident, který byl v mládí členem KSČ a nikomu nevadí. Pro voliče je důležitější, jaký je dnes. Myslím, že je pravý čas zavzpomínat a porovnat tehdejší a dnešní podmínky.

5.3.2023 v 17:53 | Karma: 31,31 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Prezidentská kampaň i kauza Čapí hnízdo jdou do finále

Andrej Babiš jako podnikatel ukázal politikům, jak se jimi schválená pravidla pro dotace nebo například korunové dluhopisy nechají naplno využít. Navíc jim ukázal, že zvládá i práci politika. To papaláši neodpouštějí.

8.1.2023 v 15:40 | Karma: 33,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Proč je tak drahá elektřina a kde je chyba

V minulém článku o elektřině jsem psal o tom, že v ČR je dostatek elektřiny pro domácnosti, firmy a zbývá i pro export nebo prodej na burze. Okolo ceny elektřiny se objevilo mnoho Fake News, pojďme si to tedy probrat podrobně.

6.12.2022 v 7:48 | Karma: 37,36 | Přečteno: 1592x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Ekolog nebo ohleduplný hospodář

Požár v Českém Švýcarsku je dávno uhašen. Kůrovcová kalamita na Vysočině pomalu slábne. Velkou chybou by bylo na tyto tragédie zapomenout, protože obě události způsobili lidé. Především ti lidé, kteří se mají o přírodu starat.

26.11.2022 v 18:42 | Karma: 14,90 | Přečteno: 163x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Drahá elektřina, díl druhý

V minulém článku jsem psal o faktu, že ČEZ letos prodával elektřinu přímo distributorům za průměrnou cenu 91,4 euro/MWh. V dokumentech z roku 2021 je uvedeno, že distributoři mohli elektřinu na letošní rok koupit ještě výhodněji.

18.10.2022 v 14:12 | Karma: 28,57 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Zastropování cen energií – drahý vtip nebo podvod

Stále se hovoří o drahé elektřině a ceně, které se odvíjí od EEX.com (Lipské burzy). Omyl, stačí se podívat do dokumentů, které za první pololetí zveřejnil ČEZ, a.s. Tato firma prodala 95% své výroby na rok 2022 pod 95 euro/MWh.

7.10.2022 v 7:00 | Karma: 37,81 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Kůrovec stále komplikuje život na Šumavě a nejenom tam

Vedení CHKO Šumava chce pokutovat Kašperskohorské městské lesy za to, že se o svěřené lesy starají s péčí řádného hospodáře a odklízejí z lesa stromy napadené kůrovcem. Péče řádného hospodáře má jít podle CHKO stranou.

29.9.2022 v 6:52 | Karma: 25,95 | Přečteno: 415x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Eko-papaláši a jejich podíl na požáru v Hřensku

Při zahájení výstavy Země živitelka připomněl pan prezident Zeman požár v České Švýcarsku a dopady pokusů Martina Bursíka a jemu podobných kavárenských ekologů na národní parky a lesy v ČR. Chyby a omyly se stále opakují.

7.9.2022 v 12:08 | Karma: 32,41 | Přečteno: 934x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Politická korektnost a výkřiky novodobých svazáků

Marek Eben je známý svými poznámkami, kterými dokáže jasně a vtipně pojmenovat konkrétní situaci. Jeho poznámka na MFF před uvedením filmu Žert pobouřila novodobé svazáky a gendermany, kteří by chtěli určovat jediný správný názor.

15.7.2022 v 17:33 | Karma: 42,50 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Investiční šmejdi, díl pátý

Po staletí platilo, že ten zkušenější se postará o ty slabší a méně vzdělané. Tento princip pomáhal chránit rodinu, komunitu a stát proti nekontrolovanému řádění podvodníků. Dnes to vypadá, že elity na slabší lidi kašlou.

27.6.2022 v 7:07 | Karma: 24,81 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik