Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Investiční šmejdi, díl pátý

Po staletí platilo, že ten zkušenější se postará o ty slabší a méně vzdělané. Tento princip pomáhal chránit rodinu, komunitu a stát proti nekontrolovanému řádění podvodníků. Dnes to vypadá, že elity na slabší lidi kašlou.

   V pondělí 20. června psal pan Aleš Michl ve svém článku Investiční šmejdi díl čtvrtý (Mladá fronta DNES 20. 6. 2022 strana 8, rubrika Názory) o případu, který řeší orgány činné v trestním řízení jako trestný čin podvodu. Pan Michl svůj článek zakončil větami – „Peníze jsou, ale v nedohlednu. Každé poučení bolí.“

    Jenže případ, který popisuje pan Michl a případy, se kterými jsem se jako poradce poškozených postupně setkával v uplynulých 20. letech, se daly  řešit lépe a rychleji s pomocí banky, které platící zákazník svěřil své peníze.

    S nepříjemnými situacemi, které jsou spojené s útokem na internetové bankovnictví, platební kartu nebo jde o jiné podvodné chování, které je spojené s moderními technologiemi a bankovními službami, se setkávám od roku 2002. Tehdy se mi s partou kriminalistů z OŘ PČR podařilo vypátrat vykradače bankovního účtu, i když banka s policisty komunikovala pouze písemně a ve lhůtě 30 dnů.

    Měsíce a roky uplynuly, ale tehdy i dnes slýchám směrem k poškozeným platícím klientům bank podobné nebo velmi podobné názory. Prý je to problém klienta, když …… , Je to jeho chyba když si nedokáže své peníze ohlídat, Je to jeho problém, když ho dokázal zmanipulovat podvodník - investiční šmejd. Banky se takto chovají již 20 let, takže takový přístup musí být mezi klienty i mezi odborníky (bankovnictví, IT, podvody) známý.

Bohužel banky svým chladným a odmítavým přístupem vytvářejí podmínky pro hackery a další typy podvodníků.

Pokud by zde fungoval princip, že se banka skutečně zabývá reklamací a spolupracuje s klienty a Policií při objasnění vykradeného účtu nebo podvodu zaměřeného na bankovní účet klienta, tak by byli podvodníci na pozoru a s velkou pravděpodobností by zkoušeli své triky v jiné zemi. Například, tam kde se bankéři a IT „odborníci“ dívají pohrdavě na uživatele, kteří si nedokáží ohlídat svůj bankovní účet.

    Současný stav umožňuje hackerům a podvodníkům prát špinavé peníze nebo financovat existenci skupin, které mohou být nepřátelské vůči našemu státu. Řešení je přitom tak jednoduché. Na počátku stačí  chovat se ke svým klientům jako k platícím zákazníkům a tak  řešit i jejich reklamace.

    Pokud klient prohlásí, že konkrétní transakci neprovedl nebo k jejímu provedení byl přinucen či podvodníkem přemluven, tak nic nebrání tomu právě tuto jedinou transakci rychle zablokovat do vyřešení reklamace nebo peníze okamžitě vrátit klientovi.

   A nástroje k tomu banky mají. V prvé řadě jde o AML (anti-money laundering),  o zákon  č. 253/2008 Sb. O některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, další je službou ChargeBack, ale nástrojů je více. Mimo jiné již výše zmíněný § 209 Podvod podle Trestního zákoníku nebo §2991 Bezdůvodné obohacení podle Občanského zákoníku. To znamená, že právní opora v ČR i v EU existuje, stačí ji začít pouze rychle využívat.

   Moderní technologie a moderní bankovní služby s sebou přinášejí i nové problémy a podvody. Konstatování typu „Peníze jsou ale v nedohlednu. Každé poučení bolí.“ je možná akceptovatelné u začínajícího pracovníka na přepážce banky. Pokud  však takové slovní spojení užije budoucí guvernér ČNB, tak je možné si takový názor vykládat jako pozvánku pro hackery a podvodníky z celého světa:

„Zkuste své triky v České republice, tady se již 20 let svádí odpovědnost za vykradený bankovní účet a podobné podvody na platící klienty“.

     Je škoda, že se přístup k reklamacím klientů nemění, protože nástroje na odlišení korektní transakce od podvodu existují a v mnoha zemích je rychle a rázně používají. To je mimo jiné i důvod proč se podvodníci  na Českou republiku zaměřili. U nás se odpovědnost svádí na platící klienty nebo se napíše „Peníze jsou v nedohlednu. Každé poučení bolí.“

Autor: Jiří Nápravník | pondělí 27.6.2022 7:07 | karma článku: 24,81 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1069x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik