Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Omlouvám se, nejsem si jista, zda jsem pochopila správně:

ČEZ jako výrobce prodává přibližně 90% své celkové produkce za cca 2,30Kč/kWh, a to na základě dlouhodobých kontraktů s distributory. Pouze malou část své produkce prodává přes spotový trh za vysoké ceny. Tento stav dle výkazů se týká 1. pololetí 2022, ale má pokračovat i v roce 2023. ČEZ zvládne hravě zásobit celou ČR.

Čeští distributoři (např. dceřiná společnost ČEZ distribuce, a.s.) měli prodávat za konečnou cenu spotřebiteli nějakých 11,-Kč/kWh. Vláda řeší zastropování, tj. doplatek rozdílu v zisku distributorům.

Kterým distributorům ČEZ prodává, s kým má ty kontrakty? Není zde nějaký přeprodejce? Jaké jsou podíly v akciovce ČEZ distribuce a dalších , tj. vlastní je ČEZ výrobce nebo zahraniční firmy? Zatím se mluvilo jen o 30% akcionářů ČEZ, přičemž více než 50% činí ti zahraniční (hlavně USA).

Pozn: Vláda vybere DPH na výstupu z celé prodejní ceny distributora.

Pokud je to tak, jak říkáte (na zprávu jsem se zatím nedívala), je to docela šílené.

Občas se některý z politologů zmíní o plánu snížení spotřeby v EU pod záminkou války....

Děkuji za odpověď.

1 0
možnosti
Foto

Ano, ta Vaše úvaha je správná. Na straně distributorů něco skutečně "smrdí" spekulací a zneužíváním situace.

Navíc to vypadá, že politolog Fiala si v době covidu všiml, že vyděšeným lidem se lépe vládne. Když se staráte o vlastní přežití, tak si nevšímáte ostatních věcí.

1 0
možnosti
Foto

Například já mám na dokladu SIPO za září, na řádku, kde normálně bývá záloha na elektřinu, prázdnou kolonku. Podle vysvětlení mého dodavatele elektřiny se jedná "o Síkelův dáreček", a zálohu za mne zaplatil stát. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Lidi asi nejvic stve, ze vlada mlzi. Nic nerekne jasne, nic nevysvetli v dobe krize. Jen stale slysime, ze za ceny muze Putin a ze muze rozhodovat jen v ramci EU. Pak cteme neco od energetiku, neco treba od blogeru. EU zvrzne co muze a navic se evropske staty navzajem vydiraji: kdyz nam nedodste elektrinu, nedame vam plyn. Fiala mluvil v projevu o energeticke suverenite. Tim tedy myslel suverenitu EU a nikoliv CR.

1 0
možnosti
Foto

Jasně je hodně řečí okolo energetiky a hodně planých řečí.

Dvojnásob je to divné, když si potom na stránkách ČEZu najdete jejich zprávu, o které píšu v blogu a tam je jasně uvedeno, že 95% výroby prodávají bez burzy přímo distributorům a ještě za zajímavé ceny.

To by opravdu chtělo od Fialy a Síkely vysvětlení jinak ty pochybnosti budou sílit a sílit, až to někde praskne.

3 1
možnosti

J22i90ř19í 11P90l87í67v75a

7. 10. 2022 10:23

Jakékoliv zastropování cen zaplatíme všichni z daní. Ty nižší ceny doplatí stát dodavatelům. Včera v pořadu Jílkové Máte slovo to přiznal Jiří Matoušek. Pobavila mne jeho funkce: "člen vládního poradníh týmu pro cenový strop". Pravil, že zastropováním jsme si "koupili čas". Nevím, proč jsme si potřebovali kupovat čas o od koho. Tento expert, Jiří Matoušek, nás také poučil, jak funguje energetická burza. Cituji ho: "výroba je ochotna prodat elektřinu za 2.50 za Kwh ale inkasuje 6 korun." Svět je naruby. Načež se ho ptali, proč z burzy neodejdeme. Protože, pravil, je to spojeno s jinými negativy, například by nám Evropská unie neposkytla dodávku plynu. Proč tedy neodejdeme z Evropské unie? - Tento dotaz už nepadl.

3 0
možnosti

Čili Jiří Matoušek nechtěně přiznal, že vznik a existence burzy není nástroj svobodného trhu EU, ale prachobyčejný nástroj vydírání. Když odejdeme z burzy, EU neposkytne plyn. Takhle funguje demokracie a svoboda volby v praxi.

4 0
možnosti

Není žádný důvod, aby 1 kWh včetně didtribuce, stála v ČR více než 5 Kč.

0 0
možnosti
Foto

Co Čech to znalec energetiky.;-D;-DRv

1 5
možnosti
Foto

Myslíte někoho konkrétního???

V případě tohoto blogu to víc než o energetice, tak je o čtení ve zprávách akciové společnosti o jejím hospodaření a o manažerské znalosti ekonomických výkazů a zpráv.

4 0
možnosti

No já jsem zvědavej na rok 2035 a dále, kdy má končit životnost Dukovan. Pak bude větší veselo s počítáním objemu výroby.

Krásně jste ukázal, že burza je irelevantní alibistická záležitost, akorát tak pro parádu, ve světle tradičních mimoburzovních smluv.

Škoda, že nám největší výrobce neudělal srovnání za kolik prodával 1MWh před rokem 2017, tedy před EEX a po něm.

1 0
možnosti

To je hodně divné. A jestli je to skutečně pravda, tak je to na minimálně odstoupení ministra a premiéra. Nemůžou prostě takhle lhát lidem a tvrdit, že tohle nevědí.

4 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik