Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velmi dobře napsáno.

Premiér Fiala odmítl jakkoliv se zabývat úpravou vysokých stropů energií. Později z něho vylezlo, že konzultoval navržené stropy s výrobci a dodavateli. Jasně z toho vyplývá zájem podpořit vysoké příjmy dodavatelů na úkor občanů. Vzhledem k tomu, že se kolem cen energií točí cca 400 firem, je výsledek vysokých cen energií logický.

Neschopnost zastropovat ceny u výrobců potvrzuje ignorování zájmu občanů a nesmyslnou podporu inflačních cen energií a tím i cen potravin a zboží.

O tom, že dodavatelé budou využívat nesmyslně vysokých cenových stropů energií, není pochyb.

3 0
možnosti

Perfektně napsáno a vystiženo.!R^

Bohužel většina diskutujících zde nechce vidět realitu. Stále hledají tu "neviditelnou ruku trhu", která za tím stojí a vymýšlejí konstrukty, proč je to tak, jak to je. Můžete za tím vidět neviditelnou ruku trhu, ale jak pan Nápravník demonstroval, tady není žádné jiné vysvětlení, než prostý fakt, že někdo za tou neviditelnou ruku trhu tahá a kontroluje jí. Pro své zájmy, ne pro zájmy občanů.

Jelikož se toho ostatní bojí, já to řeknu otevřeně. Je za tím zločinné spolčení. Můžete si to probrat ze všech stran a to jediné každému logicky uvažujícímu dá jediné smysl.

Otázka tak není, zda to je podvod na občanech (jeden z mnoha) či nikoliv. Otázky jsou:

- můžeme s tím něco dělat?

- Pokud ano, co můžeme dělat?

Je nějaký precedens, kde se občané účinně bránili zločinnému systému?

Řešení vždy začíná připuštěním si reality.

---

K tématu Green deal a demonstraci jak zločinecká agenda to je, zaměřená čistě pro likvidaci obyvatel, doporučuji shlédnout toto informativní a faktickou přednášku: https://www.youtube.com/watch?v=7r7vjrbAHio&t=451s

3 0
možnosti

Škoda, že jsou ti svobodní takoví fanatikové !

;-(

0 0
možnosti

Všechno co píšete je pravda. Drobné názorové rozdíly mezi diskutujícími a vámi jsou nepodstatné.

Základní nezodpovězenou otázkou tedy je, kde se stala chyba ?

Osobně si myslím, že je to nynější vládou řízený záměr, nebo její naprostá neschopnost.

;-(

1 0
možnosti

Takže přece jen ještě jedna reakce. Pane Zavadile vypadá to tak, ale myslím, že skutečná příčina spočívá v tom, že tu nemáme skutečné politické strany, ale defakto záájmové spolky. Zahrádkářské spolky spojuje zájem o zahradničení. Naše spolky o ty příjmy politiků. Skutečná politická strana má odborné zázemí pro každou oblast, jíž se politika dotýká. Přečtěte si pana Přikryla stran bytové problematiky. A kterak, pokud se píší nějaké zákony, pak defakto ad hoc, a napíš je vlastně poslanec - jedna osoba. A asi v takovém módu, který si pamatuju z vojny. Automechanik v kuchyni a kuchař v autoparku.:-)

1 0
možnosti

Pane Nápravníku, opravdu jedeme dva monology. Snad srozumitelný příklad. Já napíšu nějakou tezi a Vy mi na ní odpovídáte, že Babičku napsala Božena Němcová. Nějakou pravdu, která nevím jak se vztahuje k textu, na který reagujete. Výjimkou je můj včerejší poslední vsup, kdy už jsem byl utavenej a napsal blbost. Opravdu jsem až tak nesrozumitelný?

0 0
možnosti

Mýlíte se ve svém článku v odstavci stran využití cenového zákona v té složité argumentaci. Vláda mohla použít a zcela jednoznačně článek 6) odst. b)

6) Správní orgány příslušné k regulaci cen podle zákona upravujícího působnost orgánů České republiky v oblasti cen (dále jen „cenové orgány“) mohou regulovat ceny podle tohoto zákona

b) vyžaduje-li to mimořádná tržní situace,

Víte, vlastně nerozumím žádné větě ve Vašich reakcích, na co v nich vlastně reagujete. Jenom mi to dokládá, že jsem to blbě napsal a Vy jste neporozuměl. Omlouvám se za zaneřádění a vysvětlování či upřesňování podle toho, jak jsem se domníval, kde byste mohl neporozumět pro mou nesrozumitelnost. Bohužel, k internetu se nějaký čas nedostanu, takže se už nedovím to, co by mne opravdu zajímalo – zda jste porozuměl či ne, pokud byste se sem ještě vrátil.. Koukám podle poslední reakce, že mi jen a jen vysvětlujete známé pojmy, u nicgž fakt nevidám ani tu nejmenší spojitost s mými texty. Takže absolutně neporozuměl. Myslím, že ani netušíte o čem píšu. Že by to bylo až tak nesrozumitelné?

Znovu se omlouvám za tu spoustu textů, opravdu nebylo a není mým cílem přesvědčovat Vás za každou cenu, jak to podle toho množství slov asi vypadá. Mějte se fajn.

0 0
možnosti

Zkraťme to - prostě česká vláda kupí od začátku roku jednu chybu za druhou - a stávající cena elektřiny to pouze nezvratně dokládá.

;-(

1 0
možnosti

Říkáte: "Není potřeba oddělovat ČEZ výroba od ČEZ Prodej/ESCO. jednodušší je kvalitní práce majoritního vlastníka na valné hromadě ČEZu. Majoritní vlastník může z titulu své funkce úkolovat generálního ředitele a následně celou firmu. Nesplnění úkolu se trestá."

Nemáte pravdu, překážejí práva minoritních akcionářú daná zákonem.

0 0
možnosti

Asi jsem napsal blbost. Zákon 526 to nejspíš v té krizi umožňuje, už jsem holt utavenej.

0 0
možnosti

Vy pane Nápravníku nevysvětlujete, proč je tem tozdíl mezi výrobní cenou a cenou pro spotřebitele tak obrovský, já ano. Proto jjsem sem i vstoupil, ale znovu asi nedostatčně srozumitelně. Opravdu nevím, kde a proč jste neporozuměl.

0 0
možnosti
Foto

Rozdíl mezi výrobní cenou, přesněji cenou, za kterou prodává výrobce a za kolik zákazníkům prodává prodejce elektřiny je na účtech obchodníků.

0 0
možnosti

Pane Nápravníku máte pravdu, nicméně ten pes je zakopán jinde. Pokoušel jsem se to vysvětlit pod Paroubkovým blogem. A zjevně nesrozumitelně. Zkusím to jednodušeji a srozumitelněji. Lipská burza se sice chová jako burza, ale nemá s burzou nic společného. Je tam složitý algoritmus, kterým se ta cena tvoří. Cílem byla jednak jednotná cena elektřiny v celé Evropě a samozřejmě cíle Greendealu k ceně ostatních zdrojů el.. Vše v tomto směru fungovalo, ale přišly ony sankce proti Rusku, odtud pak ten rozhodující impuls, odmítnutí ruského plynu. Cena na burze začala stoupat přes onen termín závěrná elektrárna a jiným způsobem, směrem vzhůru působily i emisenky. Výrobci elektřiny prodávají většinu v dlouhodobých kontraktech obchodníkům. Tato cena přímo s cenou na burze souvisí jen řekněme orientačně a se zpožděním, principiálně jako ceny velkoobchodní a maloobchodní.. Bohemia Energy objevila, že nákup na burze byl levnější, nejen ona, nakupují tam i obchodníci s dlouhodobými smlouvami při zvýšení počtu zákazníků. Když začala cena stoupat, B-E neměla kapitál a nemohla plnit zákazníkům. Dúsledek režim dpi a hromadný přesun, který nejde pro dotčené obchodníky řešit jinak než nákupem na burze, ovšem tím pádem za raketově rostoucí cenu. Takto vznikl nedostatek el. na burze a raketový tlak na její cenu. Zbytek dokonala závazná pravidla EU a nečinnost. A tam už začíná příběh naprosto nekompetentních kroků EU, a extra české vlády v mnoha směrech, ale to už je jiná kapitola. Snad to je srozumitelnější. U Paroubka jsem to vysvětloval na plynu, jenž se mi zdál jednodušší. Tam je to obdobné, jen trochu jinak.

1 0
možnosti

Hergot ten zatraceně malý prostor diskusního příspěvku. Cena nejprve začala zejména u nás pomalu vlivem toho algoritmu narůstat (srovnáváni cen v EU na stejnou úroveň), pak se přidal vliv spekulací s emisenkami a poslední ranou byl ten plyn se "závěrnou" plynovkou. Vše v tom algoritmu ještě s dalšími umělými prvky. Bohemia Energy to neustála kapitákově, tím spíše, že se zvedal objem složené záruční jistiny na burze (půjčka vlády ČEZu - ani ČEZ nakonec na to neměl dostatečný volný kapitál). Obchodníci museli nakupovat na burze a výrobci cenu přizpůsobovaly tržně cenu aktuální rostoucí ceně na burze). A je nutno oddělit ČEZ výrobce a ČEZ dceřinnou společnost jako obchodníka s konečnými zákazníky.

1 0
možnosti
Foto

J16o62s24e70f 46B74á52r93t54a

6. 12. 2022 12:45

Jednoduché vysvětlení, které jsme měli v podvědomí a teď je to černé na bílém i na papíře. Problém je v tom, že vládu zajímá jenom vybrané DPH, takže se nic nezmění. Že to obecně vede ke snížení spotřeby bude pro vládu asi překvapení.

4 0
možnosti

Ta povinnost v bodě 1 je vyvrácena běžnou mimoburzovní praktikou OTC (over the counter), což jste sám uvedl jako bilaterální dvoustrannou dohodu.. Čili povinnost obchodování na burze je lež.

Já celou dobu tvrdím, že se PXE musí oddělit od EEX a vrátit na úroveň před rokem 2017, kdy se prodávalo Maďarům a Slovákům a ČEZ vydělával a nekrachoval. Ať nějaký obhájce Lipské EEX udělá srovnání cen PXE před rokem 2017 a po něm, kdy došlo ke sloučení s EEX. Pak se každý čtenář dozví odpověď, proč 98% vyrobené elektrické energie v ČR má podobnou (ne - li stejnou) výši prodejní ceny jako 2% přebytků prodaných v Lipsku.

3 0
možnosti
Foto

Ano!!! Ona je tam, na EEX.com ještě jedna podivnost. Obchodovat s elektřinou, ale například i emisními povolenkami mohou i finanční instituce. Ufff, Na co Morgan Stanley potřebuje emisní povolenky, tedy mimo toho, že s nimi budou spekulovat a tlačit cenu povolenek pro firmy v ČR a celé EU na horu a tím snižovat naši konkurenceschopnost proti USA a Číně.

3 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik