Střet zájmu Andeje Babiše nebo střed zájmu o Andreje Babiše

12. 06. 2019 10:32:06
Když chce někdo na náměstích řešit dotace pro holding Agrofert a údajný střet zájmů pana premiéra, tak by se měl nejdříve zamyslet jak by to se spornými dotacemi vypadalo pokud by Andrej Babiš nebyl v politice.

Když dnes hovoříme o dotacích pro Agrofert, tak by bylo dobré si ujasnit jestli by holding dostal dotace i v případě, že by Andrej Babiš nebyl premiérem a byl by "šedou eminencí", která je v pozadí a řídí nastrčeného ministra financí? Pokud by Agrofert i v takovém případě dostal dotace a nikomu by to nevadilo, tak je vše jasné a není proč demonstrovat.
Ještě lépe. Právě v takovém případě, tedy pokud by dotaci dostal veřejně neznámý milionář a chyby v dotačním projektu by vyřešil nastrčený ministr, tak právě v takovém případě by se mělo demonstrovat.
Proto je dobré se ohlédnout a podívat se jak se ke sporným dotacím přistupovalo v minulosti. Jak to fungovalo v letech 2006 – 09 si můžete přečíst v článku z roku 2011 na iDnes.cz. V minulosti ministrovi financí a vládě prošly chyby dotacích v řádech desítek miliard.
Pan Minář organizuje demonstrace kvůli předběžné auditní zprávě? To je divné. Pokud v tom jednání není přímo úmysl, tak je to minimálně velká nezkušenost a neznalost relativně nedávné historie.
V letech 2006-09 se jednalo odpuštění pokut v celkové výši přes 30 miliard korun za zneužité dotace. Dokonce v některých případech podnikatelé nemuseli vracet ani sporné dotace.

Celá situace okolo současných auditních zpráv je nešťastná v tom, že předběžné zprávy jsou zveřejňovány a mluví se o jejich obsahu jako téměř o uzavřené věci. To je špatný způsob, který možná přivede na náměstí lidi, kteří věří bulvárním zprávám, ale diplomatickému jednání to škodí. Vyjednávání o dotacích mezi „Bruselem“ a našimi ministerstvy jsou složitá jednání a pokud není vše dojednáno, tak není dojednáno nic.

Někteří odborníci se ohánějí zákonem o střetu zájmu a údajným střetem zájmu premiéra. Jenže pan Babiš splnil vše co mu ukládal zákon o střetu zájmu. Tedy vložil všechny své firmy do svěřeneckých fondů. Při té příležitosti v roce 2017 uvedl, že s firmami už nemá nic společného a je zvědavý jakým způsobem a jak dlouho to budou respektovat novináři a političtí protivníci.
Z vlastní zkušenosti vím, že pokud je jasná vize, firma je dobře manažersky vedena a má v čele zkušené lidi, tak nejsou nutné zásahy majitele (bývalého majitele).
Nikdo z odpůrců neukázal ani jeden jediný krok, jediné jednání, kterým by premiér po roce 2017 zasahoval do fungování Agrofertu. Doměnky, že by mohl a podobné patří spíš do roviny spekulací nebo dokonce pomluv. Na takovou situaci pasuje heslo - "Podle sebe, soudím Tebe".

Dotace z fondů EU měly jít od začátku spíš do státní infrastruktury než na projekty soukromých firem. Pokud už byly k dotacím puštěny i soukromé firmy, tak by se mělo všem měřit stejně. Tedy především zkoumat jestli projekty splňují podmínky, jestli budou mít šanci na dlouhodobou existenci a jaký je jejich skutečný přínos.
Auditoři by měli zkoumat jestli někdo neovlivňoval proces posuzování, schvalování a kontroly přidělených dotací. Jistě, že to chce pořádnou dávku psychické odolnosti a nestrannosti, ale to by měla být u profesionálů samozřejmost.

U firem spojených nebo údajně spojených s některým z politiků by se mělo zkoumat / by vás mělo zajímat než půjdete na Letnou jestli by firma mohla dotaci získat i bez údajné "politické" podpory. Pokud se prokáže, že by firma konkrétní dotaci získala, i když by panové Babiš, Toman, atd. nebyli v politice, tak kauza končí. Není tam žádný střet zájmu, žádné ovliňování.

V první dekádě tohoto století se okolo dotací dělo hodně zvláštních věcí. Vedle nich jsou Čapí hnízdo a výsledky v současných auditních zprávách téměř drobná pochybení. Jasně, že by pro premiéra a celou ČR bylo lepší, když by takové problémy neexistovaly. Na druhou stranu je dobré se zamyslet jestli by z toho byl stejný problém i v případě, pokud by pan Babiš nebyl v politice. Kauza Čapí hnízdo, protesty proti jmenování paní Benešové a únik auditní zprávy, to vše vypadá, že Andrej Babiš je především ve středu zájmu těch co se bojí skutečných změn.

P.S.

V minulém blogu jsem vyzval pana Mináře k dialogu. Do dnes se ani neozval, takže ať se nediví, že na něho nemá premiér čas.


Autor: Jiří Nápravník | středa 12.6.2019 10:32 | karma článku: 36.93 | přečteno: 1082x

Další články blogera

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma článku: 20.92 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma článku: 18.34 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 89 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 366 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 243 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 663 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1810

Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...