Počet nechopenek ukazuje na atmosféru ve firmě.

14. 01. 2020 10:39:44
Když se díváte na počty práce neschopných z moderní kanceláře, tak situace vypadá úplně jinak než, když vyjdete do provozu a zjišťujete skutečné důvody proč jsou lidé nemocní.

V půlce roku 2019 byla zrušena karenční doba a neschopenka je zaměstnancům proplácena od prvního dne. Firmy si stěžují, že došlo k nárůstu prácenechopných a zaměstnanci novou úpravu v proplácení pracovní neschopnosti zneužívají. Takto mluví mnoho šéfů a šéfíků. Jenže co když je skutečnost trochu jiná a úzce souvisí i s komplikovaným hledáním nových zaměstnanců a s mezilidskou nebo chcete-li pracovní atmosférou uvnitř konkrétních firem.

Ve své praxi jsem si vyzkoušel práci ředitele výrobních závodů a poznal jsem i práci řadového údržbáře. Počty práceneschopných souvisí, mimo jiné s atmosférou ve firmě. Pokud lidé chodí o práce ve stresu co ten ....... z kanceláře zase vymyslí za hlouposti, tak je pro ně mnohem jednodušší se rozhodnout jít marodit. Pokud mají zaměstnanci to štěstí, že jejich šéf je přísný, ale spravedlivý, který se dokonce zajímá o jejich názory, tak nespěchají k lékaři s každou rýmičkou.

Když jsem pro švédskou firmu vedl výrobní závod, tak tam po několika měsících téměř vymizela krátkodobá neschopnost. Dlouhodobá nechopnost s kardiovaskulárními nebo onkologickými onemocněními je úplně jiná situace. Na jaře jednoho roku mi v té firmě začal marodit jeden údržbář. Kolegyně mi řekli, že takto marodí každý rok. Zjistil jsem, že má neschopenku napsanou na chatu a vycházky od 9 do 18. Další den brzo ráno jsem vyrazil na jeho kontrolu. Dotyčný pán již před 8. hodinou odjižděl na výlet. Zastavil jsem ho a následně jsem mu řekl, že je to porušení léčebného režimu a že to může mít za následek rozvázání pracovního poměru. Pak jsem odjel.

Další týden se ten pán objevil v práci s výpovědí. Tu jsem okamžitě přijal. Pak si ještě chvilku stěžoval, že jsem arogantní a podezřívavý šéf. Zajímavé bylo, že ostatním údržbářům se následně nějak ulevilo, bylo méně poruch a když se objevily, tak je kolegové dokázali rychle a dobře vyřešit. Někdo může polemizovat o tom jestli ředitel závodu má právo kontrolovat dodržování léčebného režimu svých podřízených. Z mého pohledu jsou důležité výsledky a jasné nastavení podmínek spolupráce ve firmě. Prostě lenoch a podvodník by se neměl schovávat za ostatní spolupracovníky nebo dokonce zákony.

Druhá má příhoda je ze stejného provozu. Na konci linky jsem jeden den viděl, že paní, která odebírala hotové výrobky, tak měla při manipulaci s nimi bolestivý výraz ve tváři. Zeptal jsem se jí co se děje. Nejdříve se trochu ostýchala a nechtěla mluvit, ale po chvilce mi řekla, že má už několik dnů bolesti v zápěstí. Doslova jsem jí musel vyhnat k doktorovi. Ukázalo se, že měla zánět šlach nebo něco takového. Prostě jednostranné a dlouhodobé zatížení těla.

Po čase se paní vrátila do práce a byla překvapená, že se mohla vrátit, že jsem jí nepropustil. Větší problém jsem měl s personálním ředitelem firmy pro ČR. Ten mi vytýkal, že jsem měl takovou pracovnici propustit a nemazat se s někým kdo má zdravotní problémy. Když jsem mu odpověděl, že jsem tím předešel žalobě a řešení problémů spojených s poškozeným zravím a nemocí z povolání, protože ta paní ve firmě pracovala skoro deset let a vždy manipulovala s výrobky, tak to nechtěl chápat. Prostě odborník na těžbu lidských zdrojů, nikoliv personalista.

Ze své ředitelské praxe jsem si odnesl zkušenost, že pokud se šéf nechová jako arogantní hlupák, tak naprostá většina kolegů nemá důvod podvádět (krást, zbytečně marodit či vyrábět zmetky). Současně, ale dobrý šéf musí být schopen se rychle a rázně vypořádat s těmi co švindlují a podvádí.

Má druhá zkušenost se týká strojírenské firmy na rozhraní Vysočiny a Středních Čech. Okolí firmu už znají i řidiči sanitek a piloti vrtulníků Záchranné služby, kteří odváželi vážný pracovní úraz, pacienta s první epileptickou atakou, několik infartů nebo pacienta s velkým vyčerpáním organismu a dehytratací.

Do firmy byl místo zahraničního jednatele dosazen ambiciozní český ředitel. Problém se zvyšujícími se počty práce neschopných začala firmy pod jeho vedením řešit najímámím agenturních zaměstnanců.

Ředitel se chlubil, že pod jeho vedením stoupla výroba o víc jak 25%. Jenže počty práce neschopných stoupaly. Po čase se zaměstnanci z výroby obrátili na odbory a Inspektorát práce se stížností na přetěžování pracovníků ve výrobě. Než začne úřad jednat, tak to chvilku trvá. Mezitím stoupla vedle neschopnosti i nespokojenost zaměstnanců na pracovištích a zmizela jejich iniciativa. Takže si hleděli své práce a ostatní je nezajímalo. To mělo za následek, že odešlo k zákazníkům větší množství zmetků. Jeden ze zmentů dokonce způsobil vážné poranění pracovníka na straně zákazníka.

Při zkoumání zatížení zaměstnanců zjistil Inspektorát práce, že pracovníci jsou skutečně přetěžování. Přičemž to přetížení je od 10 do 25% podle konkrétní pracovní pozice. Takže pokud by ambiciózní šéf hledal jiné způsoby jak zvýšit výrobu, tak neměl ve firmě tolik práce neschopných a nemusel vysvětlovat státním úřadům přetěžování pracovníků ve výrobě.

Když se díváte na počty práce neschopných z moderní kanceláře, tak situace vypadá úplně jinak než, když vyjdete do provozu a zjišťujete skutečné důvody proč jsou lidé nemocní.

Pokud se šéf nechová jako arogantní hlupák, tak naprostá většina kolegů nemá důvod podvádět (krást, zbytečně marodit či vyrábět zmetky). Dobrý šéf, ale musí rozeznat dobré spolupracovníky o těch dalších.

Lidé ve výrobě možná nedokáží počítat kvadratické rovnice, nemají jazykové a prezentační znalosti, ale chtějí si vydělat peníze pro sebe a svoji rodinu. Na druhou stranu stejní lidé dokáží velmi rychle rozpoznat jestli po nich šéf chce fyzicky náročnou práci, která má smysl a je potřeba jí udělat nebo jestli se jedná o hloupost a šéf chce pouze ukazovat svoji nadřazenost a moc.

Než pracovat pro ambiciozního hlupáka, tak je fakt lepší marodit s každou bolískou a hledat si jinou práci. Nad tímto pohledem by se měli zamyslet především majitelé firem, kteří těžko hledají nové zaměstnance, ale měli by hledat nového šéfa a personalistu.

Autor: Jiří Nápravník | úterý 14.1.2020 10:39 | karma článku: 36.66 | přečteno: 2136x

Další články blogera

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma článku: 20.92 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma článku: 18.34 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 151 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 378 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 375 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1810

Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...