Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Investiční šmejdi, díl pátý

Po staletí platilo, že ten zkušenější se postará o ty slabší a méně vzdělané. Tento princip pomáhal chránit rodinu, komunitu a stát proti nekontrolovanému řádění podvodníků. Dnes to vypadá, že elity na slabší lidi kašlou.

   V pondělí 20. června psal pan Aleš Michl ve svém článku Investiční šmejdi díl čtvrtý (Mladá fronta DNES 20. 6. 2022 strana 8, rubrika Názory) o případu, který řeší orgány činné v trestním řízení jako trestný čin podvodu. Pan Michl svůj článek zakončil větami – „Peníze jsou, ale v nedohlednu. Každé poučení bolí.“

    Jenže případ, který popisuje pan Michl a případy, se kterými jsem se jako poradce poškozených postupně setkával v uplynulých 20. letech, se daly  řešit lépe a rychleji s pomocí banky, které platící zákazník svěřil své peníze.

    S nepříjemnými situacemi, které jsou spojené s útokem na internetové bankovnictví, platební kartu nebo jde o jiné podvodné chování, které je spojené s moderními technologiemi a bankovními službami, se setkávám od roku 2002. Tehdy se mi s partou kriminalistů z OŘ PČR podařilo vypátrat vykradače bankovního účtu, i když banka s policisty komunikovala pouze písemně a ve lhůtě 30 dnů.

    Měsíce a roky uplynuly, ale tehdy i dnes slýchám směrem k poškozeným platícím klientům bank podobné nebo velmi podobné názory. Prý je to problém klienta, když …… , Je to jeho chyba když si nedokáže své peníze ohlídat, Je to jeho problém, když ho dokázal zmanipulovat podvodník - investiční šmejd. Banky se takto chovají již 20 let, takže takový přístup musí být mezi klienty i mezi odborníky (bankovnictví, IT, podvody) známý.

Bohužel banky svým chladným a odmítavým přístupem vytvářejí podmínky pro hackery a další typy podvodníků.

Pokud by zde fungoval princip, že se banka skutečně zabývá reklamací a spolupracuje s klienty a Policií při objasnění vykradeného účtu nebo podvodu zaměřeného na bankovní účet klienta, tak by byli podvodníci na pozoru a s velkou pravděpodobností by zkoušeli své triky v jiné zemi. Například, tam kde se bankéři a IT „odborníci“ dívají pohrdavě na uživatele, kteří si nedokáží ohlídat svůj bankovní účet.

    Současný stav umožňuje hackerům a podvodníkům prát špinavé peníze nebo financovat existenci skupin, které mohou být nepřátelské vůči našemu státu. Řešení je přitom tak jednoduché. Na počátku stačí  chovat se ke svým klientům jako k platícím zákazníkům a tak  řešit i jejich reklamace.

    Pokud klient prohlásí, že konkrétní transakci neprovedl nebo k jejímu provedení byl přinucen či podvodníkem přemluven, tak nic nebrání tomu právě tuto jedinou transakci rychle zablokovat do vyřešení reklamace nebo peníze okamžitě vrátit klientovi.

   A nástroje k tomu banky mají. V prvé řadě jde o AML (anti-money laundering),  o zákon  č. 253/2008 Sb. O některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, další je službou ChargeBack, ale nástrojů je více. Mimo jiné již výše zmíněný § 209 Podvod podle Trestního zákoníku nebo §2991 Bezdůvodné obohacení podle Občanského zákoníku. To znamená, že právní opora v ČR i v EU existuje, stačí ji začít pouze rychle využívat.

   Moderní technologie a moderní bankovní služby s sebou přinášejí i nové problémy a podvody. Konstatování typu „Peníze jsou ale v nedohlednu. Každé poučení bolí.“ je možná akceptovatelné u začínajícího pracovníka na přepážce banky. Pokud  však takové slovní spojení užije budoucí guvernér ČNB, tak je možné si takový názor vykládat jako pozvánku pro hackery a podvodníky z celého světa:

„Zkuste své triky v České republice, tady se již 20 let svádí odpovědnost za vykradený bankovní účet a podobné podvody na platící klienty“.

     Je škoda, že se přístup k reklamacím klientů nemění, protože nástroje na odlišení korektní transakce od podvodu existují a v mnoha zemích je rychle a rázně používají. To je mimo jiné i důvod proč se podvodníci  na Českou republiku zaměřili. U nás se odpovědnost svádí na platící klienty nebo se napíše „Peníze jsou v nedohlednu. Každé poučení bolí.“

Autor: Jiří Nápravník | pondělí 27.6.2022 7:07 | karma článku: 24,81 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1070x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik