Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastropování cen energií – drahý vtip nebo podvod

Stále se hovoří o drahé elektřině a ceně, které se odvíjí od EEX.com (Lipské burzy). Omyl, stačí se podívat do dokumentů, které za první pololetí zveřejnil ČEZ, a.s. Tato firma prodala 95% své výroby na rok 2022 pod 95 euro/MWh.

   Hlavní informace z tohoto článku je fakt, že společnost ČEZ, a.s. prodává 95% své výroby, tedy 45,1TWh na základě dlouhodobých kontraktů za průměrnou cenu 91,4 Euro/MWh. Tuto skutečnost a další níže uvedené informace si můžete ověřit v dokumentu, který se jmenuje „Zpráva k výsledkům hospodaření skupiny ČEZ za I. Pololetí 2022“ (dále jen Zpráva).

   ČEZ prodal 95% své výroby pro rok 2022 distributorům za cenu 91,4 Euro/MWh, tedy za 2 285,- Kč při kurzu 25,- Kč/ Euro. Navíc na rok 2023 má již ČEZ uzavřené kontrakty na cca 73%, tedy 33TWh své výroby, za průměrnou cenu 90,5 Euro/MWh.

   Mimochodem, za prodej zbývající elektřiny v roce 2022, tedy přibližně 2TWh, může ČEZ skutečně na EEX (Lipské burze) utržit přibližně 20 - 25 miliard korun, aniž by byly drahou elektřinou ohroženy české firmy a domácnosti. Tyto informace si můžete sami ověřit ve Zprávě na stranách 22 a 23.

 

Porovnejte si sami, jakou cenu vám účtuje váš dodavatel elektrické energie. Je velmi zvláštní proč vláda navrhla zastropování na 180 Euro/MWh nákupní ceny dodavatelů elektřiny, když největší výrobce prodává distributorům elektřinu za polovinu. Navíc je tento výrobce z 70% vlastněn státem.

   Pro vládu, ministra průmyslu a obchodu a pro ERÚ muselo být velkým varováním ukončení činnosti společnosti Bohemia Energy, která v minulých letech v souladu s platným zákonem kašlala na dlouhodobé kontrakty a nakupovala elektřinu na burze. Tehdy, tedy zhruba do léta 2021, se to vyplácelo, protože tehdy bylo skutečně možné koupit MWh i pod 40Euro. Pak se ale situace změnila (vrátila do normálu) a dnes vydělá jen ten, kdo má uzavřené dlouhodobé kontrakty.

   Společnost ČEZ má instalovaný výkon ve svých elektrárnách 11,8 GW a pouze malá část je mimo ČR ( strana 33 Zprávy). Přičemž v ČR v období leden – červen 2022 vyrobila 25,6TWh (strana 34 Zprávy). Průměrná spotřeba elektřiny v ČR se pohybuje v rozmezí 4,5GWh v létě, do 7 GWh v zimě ( ERÚ ).

   To znamená, že ČEZ je schopen zajistit dodávky elektřiny pro firmy a občany v ČR. Navíc přebytek dokáže s výrazným ziskem prodávat na EEX (Lipské burze). Ve spojení s majiteli ostatních elektráren, MVE, FVE a dalších zdrojů to jsou dnes dostatečné výrobní kapacity, které dokáží překlenout i odstávky, opravy a modernizace některých bloků. Zdůrazňuji, že to platí dnes, možná v následujícím roce, maximálně však ještě několik málo dalších let. To pouze pro pořádek, pokud by se náhodou zase objevil nějaký odpůrce dostavby jaderných bloků.
   Budování dalších FVE a příprava výstavby minimálně jednoho bloku jaderné elektrárny musí pokračovat, protože za několik let by se v důsledku poruch a nucených odstávek mohl objevit skutečný nedostatek elektřiny. Dnes, ale ČEZ a další výrobci na území ČR dokáží vyrobit dostatek elektřiny pro firmy a domácnosti za poloviční (nebo i lepší ) cenu než je strop cen vyhlášený premiérem Fialou a ministrem Síkelou.

 

   Elektřina je drahá, protože je drahý plyn

   Jednou ze zavádějících zpráv, které jsem zaregistroval v novinách a na Internetu, bylo zdůvodnění, že elektřina je drahá, protože je drahý plyn pro paroplynové elektrárny. To není úplně pravda. Například ČEZ z důvodů zdražování plynu a hlavně nerovnoměrných dodávek plynu, tak snížil výrobu v paroplynové elektrárně Počerady 2.
   Snížení výroby elektřiny z plynu v Počeradech 2 není zásadně znát na objemu výroby a už vůbec to není vidět na provozním zisku ČEZu.
    Na území ČR není důvod zdražovat elektřinu kvůli drahému plynu.

   Elektřina je drahá, protože cenu určuje burza

   Jasně, burza EEX (Lipská burza) nebo pražská komoditní burza jsou jedním z míst, kde je možné elektřinu koupit nebo prodat. Není to povinnost . Jak je uvedeno ve Zprávě, tak například ČEZ 95% své výroby prodává přímo distributorům na základě dlouhodobých kontraktů.
   Neexistuje jediný důvod se při obhajobě vysoké ceny odvolávat na burzu.

 

   Zastropování elektrické energie na částce 180 Euro/MWh v době, kdy ČEZ prodává elektřinu distributorům za průměrných 91,4 Euro /MWh je minimálně divné.

   Nabízejí se dvě zdůvodnění. Buď distributoři v ČR okopírovaly a "vylepšily" styl Bohemia Energy a vykašlaly se na dlouhodobé kontrakty, navíc Ministerstvu průmyslu a obchodu a ERÚ to bylo jedno (prostě se vykašlaly na dohled nad trhem), což je ta méně špatná varianta. Druhou možností je promyšlené okrádání občanů a devastace českého průmyslu.

Autor: Jiří Nápravník | pátek 7.10.2022 7:00 | karma článku: 37,81 | přečteno: 1263x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1070x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik