Drahá elektřina, valorizace důchodů – miliarda sem, miliarda tam

13. 03. 2023 17:52:52
Poslanci se dlouho přeli o snížení valorizace důchodů, kde jde letos o 39 miliard korun. V polovině loňského roku dala Vláda ČR, bez většího odporu, půjčku 50 miliard korun ČEZu pro jeho obchodování na burze.

Poslanci se dlouho přeli o snížení valorizace důchodů, kde jde letos o 39 miliard korun. Naproti tomu v polovině loňského roku dala Vláda ČR, bez většího odporu, půjčku 50 miliard korun na podporu drahé energie a další miliardy na dávky pro domácnosti. Divné, tak si to projděme.

Již skoro rok nás v ČR trápí údajně drahá elektřina. V té souvislosti se objevilo mnoho polopravd nebo úplných fake news / nesmyslů. Často tyto nepravdivé informace říkali i údajní energetičtí odborníci. Je otázka, jestli to bylo náhodné pochybení odborných komentátorů nebo to byl z jejich strany úmysl a snaha opravedlňovat spekulativní obchody a bezdůvodná obohacení. V takové atmosféře se snadno stalo, že ze státního rozpočtu odteklo jako půjčka pro ČEZ 50 miliard korun, s možností čerpat ještě další 1 miliardu Euro (cca 25 miliard korun).

Několik fake news / nepravdivých informací, které se novinami a internetem šíří

1. Elektřina se musí prodávat přes burzu

Už v jednom z předchozích článků jsem vysvětloval, že EU neomezuje dvoustranný obchod s elektřinou. Podle pravidel EU je možné prodávat elektřinu na burze a nebo přímo zákazníkům na základě dvoustranných kontraktů výrobce – distributor, výrobce – velký spotřebitel,..

2. Pro ovlivňování ceny u výrobce elektřiny je nutné mít 100% společnosti ČEZ

Česká republika drží v současnosti ve společnosti ČEZ okolo 70% akcií. To je prostor, jak při důsledném vykonávání vlastnických práv zajistit přiměřenou dividendu a současně energii pro ekonomiku (výrobce, obchodníky, dopravu i domácnosti). Takže nevidím důvod proč vynakládat další 250-300 miliard na dokoupení zbývajících 30% akcií.

Sám jsem hledal vysvětlení toho, proč má být elektřina tak velmi drahá, když ČEZ ve svých materiálech uváděl ještě v pololetí 2021 prodejní cenu okolo 50 Euro/MWh. Toto hledání mne přivedlo k argumentům některých pseudo-odborníků, že není moderní uzavírat dlouhodobé kontrakty a větší část elektřiny mají obchodníci nakupovat pouze s krátkým předstihem. Jenže pokud ji nemohou koupit přímo od výrobců, tak se musí obrátit na burzu a respektovat cenu na burze.

A nyní zpět k půjčce až 3 miliardy Euro pro společnost ČEZ. Tato půjčka nejsou peníze pro firmu v nesnázích. ČEZ funguje, vydělává, ale jeho generální ředitel s požehnáním premiéra a ministra průmyslu a obchodu chce ještě víc, bez ohledu na dopady na ekonomiku celé ČR.

ČEZ prodával v prvním pololetí roku 2022 95% své výroby přímo distributorům. Pět procent prodával přes burzu za tak zajímavé ceny, že dosáhl nejlepšího pololetního hospodářského výsledku za celou dobu své existence.

Jak už to tak bývá, tak „s jídlem roste chuť“ a vedení ČEZ dostalo „úžasný“ nápad prodávat větší objem elektřiny přes burzu za ceny na burze, místo přímého prodeje distributorům. Jenže burza chce záruky.

Záruky za obchody na burze

Je běžné, že burzy a banky požadují po obchodnících záruky pro případ, že nedodrží své povinnosti, které plynou z uzavřených obchodů.

Dokud ČEZ obchodoval na burze elektřinu do objemu 5% své výroby, tak garance na burze mohl uhradit ze svých zdrojů. Když se rozhodl prodávat víc elektřiny na burze místo distributorům v České republice, tak potřeboval větší finanční garance a tato hotovost přesahovala možnosti firmy ČEZ.

S půjčkou pomohla Vláda ČR, která poskytla ČEZu půjčku ve výši až 3 miliardy Euro. Přičemž 2 miliardy Euro (50 miliard Kč) ČEZ čerpal krátce po schválení a použil je pro své rozšíření obchodování na burze.

Co to znamená???

Na půjčku pro ČEZ bylo v roce 2022 vydáno ze státního rozpočtu minimálně 50 miliard (a možná až 74 miliardy korun).

ČEZ využil tuto půjčku jako garanci pro obchodování na burze. Takže místo toho, aby prodával elektřinu přímo distributorům, tak jí prodával na burze, kde si jí stejní distributoři za draho kupovali. Za drobnou provizi pak odborníci na energetiku psali a říkali, že se musí elektřina prodávat na burze, i když, jak jsem již psal, tak pravidla EU umožňují obchodování na burze i přímé dvoustranné obchody.

Když distributoři upravili své ceníky podle tehdejších cen z burzy, tak to byl pro zákazníky doslova šok. Následně vláda přišla se svým zastropováním cen energií (elektřiny i plynu). V případě zastropování cen elektřiny předpokládá MF ČR, že náklady na toto opatření vyjdou na 120 – 150 miliard korun.

Zastropování cen pro velké podniky prý neumožňují pravidla EU, takže tam se jde cestou dotací pro energeticky náročné obory. Pro tyto dotace je rezervováno dalších až 30 miliard korun.

Takže si to můžeme shrnout.

ČEZ, přesněji vedení ČEZ, se rozhodne prodávat velký objem elektřiny na burze. Na půjčku, aby mohl ČEZ otevřít tak velké pozice a prodávat tak velký objem elektřiny, mu poskytne Vláda ČR půjčku
74 miliard korun

Čeští distributoři poté nakupují elektřinu na burze za přemrštěné ceny a vláda přistoupí k zastropování cen pro domácnosti. Zastropování vyjde ročně na
120 – 150 miliard korun

Další položkou jsou dotace pro velké firmy s energeticky náročnými provozy. Dotace pro sklárny, ocelárny a další náročné provozy vyjde na
30 miliard korun.

Takže nápad vedení ČEZ „hrát si na burze“ a rozhodnutí Vlády ČR jim k tomu poskytnout půjčku vyjde stát na
224 – 254 miliard korun.

Jasně, část peněz, tedy přesněji půjčka ČEZ, se státu po čase vrátí, ale škody způsobené firmám, domácnostem a české ekonomice jako celku to s přehledem překonají.

Exitovala však ještě druhá možnost. Tou možností bylo neposkytnout ČEZ půjčku na to, aby si mohl „hrát“ na burze. Státu by v roce 2022 zůstalo v rozpočtu 2 - 3 miliardy Euro (50-74 miliard korun). To by znamenalo, že by ČEZ dál prodával elektřinu na burze v objemu 5% své výroby a hlavní část by prodával přímo distributorům. Pravděpodobně by zdražoval o inflaci, možná i o pár procent navíc, ale to zdražení by nebylo tak dramatické jako v případě prodeje přes burzu. Vzhledem, k tomu, že by zdražování elektřiny nebylo tak dramatické, stát by ušetřil další miliardy korun, které vláda vyčlenila na zastropování cen elektřiny a dotace pro firmy.

Zdražení cen elektřiny se promítlo doslova do všech oblastí podnikání, služeb a fungování státu a domácností. Dopady toho, jak vedení ČEZ začalo hrát na burze a prodávalo elektřinu za spekulativní ceny, je možné vidět na velikosti inflace (vše vyrobené s drahou elektřinou se zdražuje) i na HDP (podniky uvažují o omezení výroby).

Výrobní cena elektřiny z elektráren stoupá jen o jednotky procent v souvislosti se stoupajícími mzdovými náklady, cenami paliv. Zdražení o vysoké desítky a stovky procent bylo a je spekulací, kdy vedení ČEZ s krytím a podporou ze strany politiků obětovalo úspory domácností a prosperitu českých firem, kvůli krátkodobému zisku jedné firmy, kde navíc stát vlastní pouze 70%. Takže 30% ze zisku vytvořeného s využitím státní půjčky získají drobní investoři.

Je zvláštní, kolik křiku bylo okolo snížení valorizace důchodů, kde jde o cca 39 miliard. V případě ČEZ, kdy dá vláda bez velkého povšimnutí půjčku v rozsahu až 74 miliard soukromé a ekonomicky zdravé firmě, to nikomu nevadí. Další stovky miliard se stejná vláda chystá vynaložit na dotace kvůli drahé elektřině a je zase ticho. To je divné, hodně divné.

Je za tím pohodlnost, hloupost nebo úmysl a korupce???

Autor: Jiří Nápravník | pondělí 13.3.2023 17:52 | karma článku: 38.99 | přečteno: 1330x

Další články blogera

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 1054 | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma článku: 20.92 | Přečteno: 358 | Diskuse

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma článku: 18.34 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 430 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1810

Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...