Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo zaplatí požár v Českém a Saském Švýcarsku

Při výslechu pachatele, který založil požár posedu v Českém Švýcarsku, se přiznal i k založení požáru, který přerostl v největší požár v novodobých dějinách ČR i sousedního Saska. Je tedy čas bavit se i o náhradě škody.

   Policie zná pravděpodobného pachatele, který založil v noci z 23. na 24. července 2022 oheň v Malinovém údolí, který později přerostl do největšího požáru na území NP České Švýcarsko i v zemském okrese Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge, Saské Švýcarsko – Labské pískovce.

   Příčetnost konkrétního pachatele a právní kvalifikace jeho činu, podobně jako kvalifikace činu opilého německého turisty, je jedna věc. Další v pořadí, ale budou žaloby o náhradu škody, jinými slovy, kdo za to může a kdo to zaplatí.

   V případě zapáleného mysliveckého posedu nebo odpálené petardy je určení toho, kdo by měl zaplatit zásah hasičů a škodu na lese relativně jednoduché. Požár byl rychle uhašen a pachatel je známý.

   Avšak v případě velkého požáru z loňského léta,kdy shořelo víc jak 1000 ha v Českém Švýcarsku a dalších více jak 150 ha v Saském Švýcarsku, je jednoznačné určení toho, kdo má způsobené škody nahradit, podstatně složitější. Pachatel, který (pravděpodobně) počáteční požár založil je známý. Ten má svůj podíl na požáru stejně jako na požáru posedu anebo naposledy jiný pachatel u požáru po odpálené petardě.

   Jenže další podíl na velkém požáru, a to velmi vážný podíl, mají ti, kteří mohou za rozšíření požáru.

   1. Starostové a hasiči mnohokrát upozorňovali vedení Národního parku České Švýcarsko na fakt, že v lesích je velké množství suchého dřeva, které v případě požáru bude tento požár dál podporovat. To, že je kůrovcem napadené a suché dřevo skutečně hořlavé, dokazují stovky a možná tisíce prodejců palivového dřeva v místech, kde se rozšířil kůrovec. Takže fyzická osoba (IČO) Národní park České Švýcarsko byla opakovaně upozorňována na to, že v lesích, o které se má starat se nachází potenciálně nebezpečný materiál, ale NP ČŠ nic nepodnikl.

   2. Hasiči upozorňovali vedení Národního parku České Švýcarsko na fakt, že cesty v Národním parku jsou neprůjezdné a přes cesty leží kmeny pokácených stromů. Ze strany Českého Švýcarska nebyl žádný zájem zjištěné závady v požární ochraně nějak odstraňovat a zlepšovat stav. Ignorovat názory starostů v těsném sousedství Národního parku České Švýcarsko, ignorovat názory dobrovolných hasičů, kteří v okolí Hřenska žijí a pracují a do slova a do písmene se vykašlat na zjištění profesionálních hasičů-preventistů, tak to vyžaduje pořádnou dávku arogance.

   Hromady pokáceného, suchého dřeva a neprůjezdné cesty, měly v počáteční fázi velký podíl na šíření požáru červenci a srpnu 2022. Takže vedle podezřelého, který založil počáteční oheň, jsou zde další osoby (právnická a fyzické), které svojí nečinností pomohly k rozšíření požáru.

   3. Další a naprosto absurdní je pak zastavení hasebních prací v noci z 24. na 25. července 2022. Já jsem nikdy nezaznamenal situaci, že by hasiči večer odjeli od požáru s argumentem, že hasit se bude pokračovat další den ráno.Ten, kdo prosadil zastavení hasebních prací má na jeho rozšíření stejný podíl jako ten, kdo nechal v lese velké množství hořlavého materiálu a jako ten, kdo nechal neprůjezdné lesní cesty, i když byl (byli) na závady upozorňován dobrovolnými i profesionálními hasiči.

   Pravděpodobný prvotní pachatel požáru z léta 2022 je známý. Bylo by, ale velmi nešťastné hodit veškerou vinu pouze na tohoto pána. Velký díl nikoliv za vznik, ale za rozšíření požáru má Národní park České Švýcarsko a tehdejší vedení tohoto parku, které vytvořilo podmínky pro obrovské rozšíření požáru na ČR i Saska. Bude zajímavé sledovat, jak soudci a advokáti v případě náhrady škody přistoupí k faktům, které jsou shrnuté v tomto a minulém blogu. Je možné, že nový ředitel NP ČŠ a/nebo Ministerstvo životního prostředí nebudou mít zájem vymáhat škodu po minulém vedení NP, jenže dalším poškozeným byla spolková země Sasko, okres Saské Švýcarsko – Labské pískovce a oni budou určitě požadovat po viníkovi náhradu škody.

 

Autor: Jiří Nápravník | neděle 28.5.2023 20:07 | karma článku: 20,57 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1070x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik