Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Základním problémem obchodování s elektřinou je fakt, že elektřinu neumíme ve velkém efektivně skladovat. Tudíž je třeba, aby producent měl odběratele právě ve chvíli, kdy vyrábí.

Energetický systém ČR byl budován v 50. a 60. letech s tím, že jeho hlavním odběratelem bude těžký průmysl - odvětví energeticky extrémně náročně. Proto máme největší podíl elektřiny původem z tepelných a jaderných (což jsou zase tepelné, jen s jiným palivem) elektráren. Tyto elektrárny nelze jednoduše odpojit, když vyrábějí nadprodukci, a zase připojit, když nastává špička. Tyto elektrárny potřebují stálé odběratele, tedy nějaký ten průmysl.

Když se podíváme na graf, vidíme, že spotřeba kolísá během dne tak, že ve špičkách potřebuje ČR více energie, než tepelné zdroje vyrobí, ale v sedlech jí spotřebuje méně. A to je podstatný detail, který staví celou Vaši teorii na hliněné nohy.

Producent, který má portfolio složené ze zdrojů vyžadujících stálý odběr, si prostě najde odpovídající odběratele. Takové, kteří mu ten stálý odběr zaručí. Což rozhodně nejsou domácnosti. České, ale ani německé, polské nebo třeba španělské. Všechny národy, nebo chcete-li státní celky, mají podobný životní rytmus. Naše časové pásmo sahá od Popradu k Dunkerque, a v tomto pásmu najednou všichni vstávají, vaří si kafe k snídani, odpoledne zapínají televize a myčky. Přes den jsou v práci, v noci spí. Ergo: Pokud naše soustava má málo elektřiny, mají málo elektřiny všichni okolo, zatímco - a to je to podstatné - když my máme elektřiny moc, mají moc elektřiny i všude okolo a nikdo jí od nás nekoupí.

Což nás opět vede ke konstatování, že ten, kdo disponuje stabilními energetickými zdroji, potřebuje stabilní odběratele. Čili české elektrárny potřebují dodávat průmyslovým podnikům, nikoliv domácnostem, na to prostě nejsou zařízené.

Vypracoval jste možná zajímavou studii, ale vycházíte ze špatné premisy, a sice z toho, že od nás někdo koupí elektřinu, když my ji zrovna nepotřebujeme. Takový kupec široko daleko prostě není.

0 0
možnosti
Foto

Pan Vitho, píšete jak IT konzultant nebo poradce nějakého papaláše. Mnoho slov a žádná fakta.

Energetickou soustavu v ČR/ SR budovali postupně skuteční odborníci na fyziku, elektřinu, telepné/ jaderné zdroje, nikoliv odborníci na PowerPoint a sebe prezentaci.

Proto taky po technické stránce naše síť drží. když se to energetiky pustily "odborníci" na PowerPoint bylo vidět na případu Bohemia Energy a je to vidět teď na situaci kdy naše elektrárny fungují, mají přebytek elektřiny, ale "odborníci" na PowerPoint dál zdůvodňují šíleně vysoké ceny pro koncové zákazníky.

Pokud jde o přebytky, tak například Rakousko, ten velký odpůrce Temelína má dlouhodobě nedostatek elektřiny - https://www.energy-charts.info/charts/power/chart.htm?l=en&c=AT&stacking=stacked_absolute_area&week=48 ale kvůli dostavě Temelína byli schopní blokovat hranice a vyvádět další scénky. Schválně jak by to ve Vídni vypadalo/ čím by se svítilo, kdyby nefungoval Temelín a v Alpách byla zima bez sněhu???

U nás to bylo a je tak nastaveno, že když je přebytek elektřiny, tak se rozjížděly v noci nákladní vlaky, elektrárna Dlouhé Stráně čerpá vodu do horní nádrže (spotřebovává elektřinu). ....

5 0
možnosti
AM

SuperkarmaR^.

Ale zavilí obhájci politruka a neschopné vlády vás budou stejně osočovat.

4 1
možnosti
Foto

Já mám pocit, že elektřina je drahá z důvodu, že cena uhlí za poslední rok vzrostla až o 250 procent a cena plynu dnes stojí dvojnásobně a víc než před rokem.Elektřina z uhelných elektráren, které jsou navíc proti plynovkám až trojnásobně zatíženy cenou emisních povolenek Jsem přesvědčen, že růsty cen komodit jsou hlavním tahounem vzrůstajících cen energií Pakk do toho přišel .problém s jadernými elektrárnami ve Francii. Sešly se tam dva faktory: jednak zanedbaná údržba a objevení prasklin, kvůli čemuž je dnes přibližně polovina z padesáti šesti francouzských reaktorů v servisní odstávce. Takže elektřiny je nedostatek a čeho je nedostatek je drahé.

0 2
možnosti
Foto

Pane Kindle zrovna pro Vás a další jsou určené ty mé odpovědi na 7 omylů. Jasně, že ve Francii byly odstavené reaktory, ale postupně nabíhají a na přelomu roků jich bude odstaveno jen několik (cca 6-8) a hlavně i Francie má dnes přebytek elektřiny. Jsou jiní (Rakousko, Belgie, atd.), kterým se elektřiny dlouhodobě nedostávalo.

Elektřiny v ČR je dostatek a čeho je dostatek to by nemělo být drahé, tedy pokud k tomu nepustíte spekulanty.

4 0
možnosti
LV

Vaše vysvětlení je špatné. Teď nemám čas to podrobně rozebírat, ale všimněte si průběhu linky okamžité spotřeby a pásu značícího podíl tepelných elektráren na jením pokrytí. Ve špičkách tepelné elektrárny nestačí, v sedlech vyrábějí příliš, to vše během jednoho dne. Navíc používáte data za období poloviny října, zcela jinak bude tento graf vypadat v prosinci, v lednu.

Jak říkám, teď nemám čas, ale ještě se k tomu vrátím.

0 3
možnosti
Foto

Můžete se na Energo-Charts (https://www.energy-charts.info/charts/power/chart.htm?l=en&c=CZ&stacking=stacked_absolute_area&week=48)

podívat na aktuální situaci. Graf je stejně pozitivní.

2 0
možnosti
Foto

Chybí vám tam propoj z červeného do finálového bodu. Ten, kdo nakoupí, může i prodat na burze. Do vykrytí evropské spotřeby je nutné započítat plyn a je jedno, jestli ta elektrárna stojí u nás nebo v Německu. Prodejce by byl jelen, kdyby to prodal levně. Kdyby byl přebytek zdrojů, došlo by ke konkurenci, ale když si někdo pár jaderných elektráren zavře, uhelky se předělaly na plyn a vytváří se umělé náklady jako emisní povolenky, podpora OZE a státy vytváří energetickou nejistotu, jsme tam, kde jsme.

4 0
možnosti
Foto

když si někdo zavře jaderky, tak je to především jeho problém. Je hloupost, korunovaná hloupost, abychom my dopláceli na něčí naivní energetickou politiku. Jak jsem psal, my můžeme pomáhat s prodejem přebytků elektřiny, ale není to důvod, abychom si zdražovali elektřinu doma!!!

5 0
možnosti
JM

V ČR je lichva nezákonná. Bohužel nikde není definováno, kolik procent je za lichvu považováno.

Stejné je to i s maržemi.

Na jedné straně stát kontroluje benzinky jaké mají marže a na straně druhé nevadí tisíciprocentní marže na energii.

Jsem zvědavý, zda si potom stát zkontroluje dodavatele energie na to, kolik GWh nakoupili a za jakou cenu a za jakou cenu to následně prodali koncovým zákazníkům. Doufám, že jim nebude prolácet kompenzace fiktivních zákaznických cen, ale doplatí jim pouze rozdíl nákupu od výrobce (nikoli jiného překupníka)

2 0
možnosti
ST

Článek se jeví jako fundovaný a přínosný.

ALE....

"Nikdo nevysvětlil, proč tedy pekaři a další energeticky náročné provozy mají problémy a přemýšlí nebo přímo zavírají své provozovny."

Asi je zavírají z rozmaru, z plezíru, ne?

Zkuste se jich zeptat, nebo občas sledovat zprávy v TV. ;-)

0 2
možnosti
Foto

Jeden z důvodů byl nový ceník od dodavatele elektřiny, ve kterém byly ceny i několikrát vyšší.

Jasně, že cena elektřiny nebyla jediným důvodem, ale ono se to na sebe nabalovalo. Mlynář zdražil, protože je drahá elektřina, výrobce koření zdražil, výrobce obalů zdražil, pak se z toho stane lavina.

2 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 28,49
  • Průměrná čtenost 1784x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik