Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všichni mluví o střetu zájmu, ale nikdo neukázal řešení

Mnoho "odborníků" mluví o střetu zájmu předsedy vlády. Nikdo neukázal způsob jak potenciální střet spolehlivě odstranit. Ono nejde jen o premiéra, ale i o regionální politiky, někteří z nich mají své malé, regionální střety zájmů

     Na jaře letošního roku jsem poprvé psal svoji reakci na údajný střet zájmů pana Babiše. Jenže ve skutečnosti nejde o střet zájmu, ale především o systematické žalování na premiéra v zahraničí a burcování spoluobčanů, kteří používají sice spisovný slovník, ale mají problém s logikou a respektováním cizího názoru.

    Řešení je přitom vcelku jednoduché. Když není možné úplně rozptýlit spekulace o střetu zájmu, tak ať se pochybovači zapojí do kontroly přidělovaných dotací.

Střet zájmu

    Na konci roku 2016 schválila poslanecká sněmovna novelu č. 14/2017 Sb., kterou se měnil zákon O střetu zájmu z roku 2006. Andrej Babiš splnil požadavky zákona tím, že své firmy vložil do svěřeneckých fondů. Tedy splnil požádavky zákona a nikdo ze současných kritiků tehdy neříkal, že je to nedostatečné nebo špatné řešení.

   Svěřenecké fondy mají svá pravidla, což mimo jiné znamená, že po vložení majetku do svěřeneckého fondu o všem dalším rozhoduje správce příslušného fondu.

    Správci svěřeneckého fondu náleží plná správa majetku ve svěřeneckém fondu, může s majetkem činit cokoliv, co je nutné a užitečné (např. změna jeho podstaty, jeho rozmnožování a investování). Správce musí plnit i všeobecné povinnosti stanovené pro správu cizího majetku a další povinnosti vyžadované příslušnými právními předpisy.

    S majetkem svěřeneckého fondu může nakládat správce, nikoliv zakladatel.

    Pirátům, Transparency International a EK je takový způsob odtržení vlastníka od každodenní správy majetku málo. Jenže nikdo z těch "odborníků" na střet zájmu neřekl co by měl ještě navíc udělat předseda vlády, aby z jejich pohledu nebyl ve střetu zájmu.

 

Prodej firem Agrofert, Imoba, atd.

    Někoho napadne, že by nejlepší bylo, aby Babiš prodal své podíly v Agrofertu a v dalších firmách. Jenže v takovém případě je třeba si uvědomit, že se jedná o majetek jednoho z nejbohatších Čechů.

    Teď se pustím trochu do spekulací. Pokud by skutečně došlo k prodeji Agrofertu a dalších firem, tak by hned odborníci typu pana Bartoše a Ondráčky přišli s názorem, že se jedná pouze o fiktivní prodej, že nizozemská nebo kyperská společnost jsou pouze nastrčené firmy, které bude ovládat Babiš.

    Takže ani případný prodej Agrofertu by v očích notorických pochybovačů nic nevyřešil ale popsat jsem to chtěl, mimo jiné i pro případ, kdyby nějaký „odborník“ na střet zájmu přišel s takovou podmínkou.

 

Nebezpečí diskriminace

    Vedle údajného střetu zájmu se ale může objevit po čase jiný, opačný problém. Tím by mohla být žaloba pro diskriminaci firem ze svěřeneckého fondu a porušování hospodářské soutěže. Stačí když se místo současných dojmů a pocitů o údajném střetu zájmu spolehlivě prokáže, že premiér nezasahoval do rozhodování správců svěřeneckých fondů.

 

Co s tím ?

    Pro mnoho „odborníků“, kteří nemají vlastní řešení, tak existuje pouze jedna cesta. Tou je podle nich rezignace pana Babiše na post předsedy vlády. Tito „odborníci“ by zase rádi měli v čele vlády, politika, kterého by mohli ovládat. Takový způsob vládnutí jsme tady už několikrát poznali a je to vidět na dopravě, školství, zdravotnictví a v podstatě ve všech oborech.

    Řešení je podle mne naprosto jednoduché. Pan Babiš vložil majetek do svěřeneckých fondů. To je fakt a on tím naplnil zákon o střetu zájmu po novele č.14/2017. Dnes není vyzkoušený jiný způsob jak oddělit politika od majetku, který vytvořil před svým vstupem do politiky.

    Dnes není vyzkoušená jiná cesta jak lépe vyřešit střet zájmu na straně politika, protože v tomto případě se nemusí jednat pouze o pana Babiše, ale i o další poslance a regionální politiky, kteří účelově převedli firmy na své manželky, apod. V takových případech by ale mohlo jít celý problém vyřešit na straně poskytování dotací.

   Dokáži si jasně představit , že lidé z Transparency International nebo z opozičních stran budou kontrolovat rozhodnutí o udělení dotací, o přijetí do veřejných soutěží, atd. Tím by bylo zajištěno, že o dotaci mohou požádat (do veřejných soutěží se přihlásit) všechny firmy bez omezení, ale současně by dodatečná kontrola rozhodovacího procesu byla zárukou pro EU i pro občany, že při rozhodování bylo postupováno podle pravidel a nikoliv pod politickým tlakem.

   Žalovat v „Bruselu“, že je premiér v údajném střetu zájmu je jednoduché. Najít a navrhnout řešení jak vyřešit údajný střet zájmu politika (nikoliv pouze p. Babiše) už je složitější úkol.

    Případ svěřeneckých fondů, do kterých pan Babiš vložil své podíly ve firmách jasně ukázal, že i v takovém případě zůstanou pochybovači a ani případný prodej firem pochybnosti úplně neodstraní.

    Když není možné pochyby o střetu zájmu odstranit na straně majitele (bývalého majitele) firem, tak je možné vše vyřešit na straně rozhodování o dotaci, o výběrovém řízení, atd.

- Firma by při žádosti uvedla, že se jí mohou týkat spekulace o střetu zájmu politika.

- Po rozhodnutí o přidělení dotace by dodatečná kontrola posuzovala jestli by konrétní firma měla nárok na dotaci bez ohledu na spekulace o střetu zájmu.

    Situace okolo svěřeneckých fondů a údajného střetu zájmu pana Babiše ukazuje, že jsou stále pochybovači, kteří se snaží předsedu vlády „chytat za slovíčka“ a nestačí jim fakt, že splnil požadavky zákona o střetu zájmu.

    Když není možné úplně rozptýlit spekulace o střetu zájmu, tak ať se pochybovači zapojí do kontroly přidělovaných dotací.

Autor: Jiří Nápravník | úterý 3.12.2019 19:18 | karma článku: 35,08 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1070x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik