Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drahá elektřina, díl druhý

V minulém článku jsem psal o faktu, že ČEZ letos  prodával elektřinu přímo distributorům za průměrnou cenu 91,4 euro/MWh. V dokumentech z roku 2021 je uvedeno, že distributoři mohli elektřinu na letošní rok koupit ještě výhodněji.

----------------------------------------------------------------------------------

V minulém článku jsem v souvislosti s drahou elektřinou začal psát o faktu, že ČEZ letos (v prvním pololetí roku 2022) prodával elektřinu přímo distributorům za průměrnou cenu 91,4 euro/MWh. V dokumentech z roku 2021 je možné nalézt ještě zajímavější ceny, okolo 50Euro/MWh.

 

Premiér a zastropované ceny

Premiér se chlubí tím, že zastropoval cenu elektřiny na 180Euro/MWh. Proč premiér řeší strop na úrovni 180Euro/MWh, když elektřinu ČEZ prodával a prodává levněji. Jasně obchodník potřebuje svoji provizi, ale provize ve výši 100-200% to je opravdu hodně.

Někteří „odborníci“ tvrdí, že zastropování drahé elektřiny je jediná cesta. V naprosté většině případů neexistuje pouze jedna cesta. V tomto případě je druhou cestou hledat, kde se ztrácí či utrácí peníze, když ČEZ prodával elektřinu na rok 2022 za průměrnou cenu 91,4Euro a v minulých letech prodával ještě výrazně levněji a stále vydělával.

Takže druhá cesta, jak zlevnit elektřinu, je velmi podobná tomu, co již MPO (Ministerstvo průmyslu a obchodu) provádí v případě benzínu a nafty, tedy sledovat marže obchodníků.

 

Prodej elektřiny bez burzy je samozřejmě možný

Nikdo výrobcům a distributorům nebo výrobcům a velkým spotřebitelům nebrání v uzavírání dvoustranných dohod o dodávce elektřiny za individuálně dohodnuté ceny. To je vidět i z dokumentů ČEZu za první pololetí roku 2022 a za rok 2021. Vedení ČEZu tam jasně zmiňuje, že prodává přímo distributorům.

Účastníci trhu s elektřinou mají pouze povinnost podle „Nařízení REMIT“ (o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií) předávat informace o obchodech do databáze spravované Agenturou pro spolupráci energetických regulačních orgánů.

To také znamená, že velcí (skutečně velcí) spotřebitelé elektřiny jako jsou ocelárny, železnice, velké výrobní podniky, mohou uzavírat dohody o dodávce elektřiny přímo s výrobci bez distributorů nebo burzy.

V minulých měsících byl v novinách, v TV i na Netu hodně slyšet hlas, že cena elektřiny se tvoří na burze, tedy na komoditní burze v Praze nebo v Lipsku (EEX.com). To je ve skutečnosti cílené PR nebo moderně řečeno desinformace.

První cena se utváří vyjednáváním mezi výrobci a zákazníky(distributory). Pouze přebytky se prodávají na komoditní burze.

 

Informace o dlouhodobých kontraktech z dokumentů ČEZu v roce 2021

V minulém článku jsem zmínil, že ČEZ prodával elektřinu na rok 2022 za průměrnou cenu 91,4Euro/MWh. Tato částka je uvedena ve Zprávě za první pololetí roku 2022, ale tuto částku ovlivnily prodeje na burze, protože v předchozím roce prodával ČEZ elektřinu na rok 2022 za výrazně lepší ceny, konkrétně okolo 50Euro/MWh.

Do pololetí roku 2021 prodával ČEZ MWh za 50Euro a za tuto cenu prodal 75% výroby na rok 2022 a 42% výroby na rok 2023.

Na konci roku 2021 měl ČEZ za cenu 61,5 Euro/MWh prodáno již 58% výroby na rok 2023 a 28% výroby na rok 2024. Kde je ten obrovský nárůst ceny elektřiny, o kterém mluví politici a novináři? Jasně, ČEZ postupně zvyšuje prodejní cenu na další roky, tak jak mu to trh dovoluje. V žádném případě to ale není skok z 50Euro na 400-500Euro/MWh

 

Chybějící matematické myšlení

V souvislosti s cenou elektřiny se často hovoří o tom, že cenu určuje závěrečná elektrárna. To je pravidlo, které může možná platit při obchodování na komoditní burze. Jinak platí „kupecké počty“ tedy matematika pro základní, maximálně začátek střední školy.

Při kalkulaci cen u distributora neplatí stejná pravidla jako na burze, tedy, že poslední (závěrečná elektrárna) určuje cenu. U distributora není jediný důvod takový princip používat. U distributora se používají především „kupecké počty“.

Pokud nakoupíte 90% objemu elektřiny na základě dvoustranné dohody za 100 Euro a současně nakoupíte 10% elektřiny na burze za 500Euro, tak výsledná nákupní cena 100% objemu elektřiny není 500, ale 140Euro (90% + 10%=100%, 90+50=140).

To není žádná vysoká matematika, ale počty ze základní školy. Bohužel dnes je vidět, že PR argumenty / dezinformace jsou slyšet víc než skutečná fakta. Je mi jasné, že dnes často vyhrávají

úžasné prezentační dovednosti, PR a PowerPoint, to může být i jeden z důvodů proč jsou tak vysoké ceny elektřiny.

 

Výroba elektřiny z plynu v ČR / Německu/ Francii

Objevuje se také argument, že elektřina je drahá, protože je drahý plyn pro paroplynové elektrárny. ČEZ má takovou elektrárnu jednu Prunéřov 2 a snížili její výrobu. Podobně to udělali i v Německu, kde plyn používali pro energetické zdroje s výkonem v letech 2020 a 21 v průměru 13GW a letos to je pouze 5GW. Například Francie, ale letos víc využívá paroplynové elektrárny.

Navíc až na několik drobných výkyvů, tak ČR má letos přebytek elektřiny a může vypomáhat ostatním zemím.

 

Když nebudeme prodávat elektřinu, tak nedostaneme plyn

Někdy jsou slyšet argumenty, že pokud nebudeme prodávat elektřinu do zahraničí, tak by se s námi jiné státy nemusely podělit o plyn.

Nikdo nechce bránit dodávkám přebytečné elektřiny do zahraničí. Taková pomoc je správná, ale pomáhat tím, že sami sobě zdražíme elektřinu, to odpovídá uvažování radních knihy Kronika města Kocourkova .

 

Síkela a jeho doporučení pro firmy, aby se chovaly jako středně velké firmy

Pan ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela není „zasloužilý“ poslanec, který za své dlouholeté služby pro STAN dostal ministerskou funkci. Pan Síkela je bankéř, generální ředitel banky, a jako takový dobře ví, jak to v jednání s zákazníky chodí, co si může dovolit říct a co nikoliv. Pokud pan Síkela řekl, aby se velké firmy chovaly jako střední, tak tím vlastně potvrdil, právě se svojí dřívější praxí generálního ředitele banky co oni, jako banky radily klientům. Tedy co radily klientů, dokud pro ně byl ten určitý klient zajímavý a něco na něm mohly vydělat.

Rozhodně se ze strany pana Síkely nejednalo o žádný pokus o vtip či bonmot. Bankéř či generální ředitel si dobře uvědomuje, jaký dopad může mít jeho slovo.

Vyjádření pana Síkely ukazuje, že bankéři, až do úrovně generálních ředitelů, byli schopni a ochotni se na velké firmy dívat jako na střední nebo to majitelům dokonce poradit, když takový přístup byl výhodný pro banku, například tím, že se banka následně podílela na financování konkrétního projektu pro středně velkou firmu.

Pan Síkela dokáže poradit podnikatelům způsobem, který by je následně mohl dostat na lavici obžalovaných podobně jako A. Babiše, ale na druhou stranu nedokáže zadat úkol ERÚ a ČOI, aby prověřily chování distributorů s elektřinou. Je to náhoda nebo svérázný manažerský styl?

 

Dlouhodobé kontrakty a ceny pro roky 2022 a 2023

Z dokumentů, které ČEZ vydal v pololetí roku 2022 bylo na první pohled vidět, že průměrná cena za jakou letos prodává elektřinu je 91,4Euro/MWh. Jenže tuto průměrnou cenu navyšují ceny, za které ČEZ prodával část výroby na burze a dosáhl tak obrovského provozního zisku.

Stejné typy dokumentů, ale za rok 2021 ukázaly, že elektřina pro roky 2022 a 2023 byla prodávána za cenu dokonce okolo 50Euro/MWh. Za velmi podobnou cenu byly uzavírány kontrakty na dodávku elektřiny i na následujících roky (2023, 24).

 

Kam prodával a prodává ČEZ elektřinu

Z dokumentů, které ČEZ každé pololetí vydává je jasně vidět, že prodává elektřinu za velmi přijatelné ceny. Důležitou otázkou zůstává komu. Jestli elektřinu nakoupí distributoři, kteří mají licenci a působí v ČR nebo elektřinu od ČEZu koupí zahraniční distributoři.

To je sakra vážná otázka kterou by měl ministr Síkela, ERÚ, ČOI, BIS ověřit nebo vyvrátit.

 

Přístup premiéra a ministra MPO

Premiér vlády ČR je profesor, ministr průmyslu a obchodu je inženýr ekonomie, bankéř, investor, takže to nejsou hlupáci. Pokud jde o ceny elektřiny a ohrožení ekonomické stability domácností i firem, tak to vzhledem ke vzdělání výše zmíněných pánů vypadá v lepším případě na neschopnost, v horším případě se jedná o úmysl.

Premiér vlády ČR a ministr průmyslu a obchodu lžou občanům o tom, že je drahá elektřina. Není drahá a dokumenty ČEZu to jasně dokazují. Zdražují jí distributoři ze zatím nejasných důvodů nebo firma, kde má stát 70% podíl, prodává elektřinu do zahraničí za nižší cenu, než za jakou ji mohou získat distributoři a zákazníci v ČR.

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu má své úřady (ERÚ, ČOI) a ty mohou prověřit chování ČEZu a distributorů. Mají při tom oporu v zákoně 458/2000 Sb. Energetický zákon, zákoně 526/1990 Sb. O cenách. Pokud nevědí, jak to provést, tak inspiraci mohou nalézt v případě sledování marží benzínu a nafty.

Zůstává několik nezodpovězených otázek, třeba nám na ně politici odpoví :

- Proč stále hovoříte o ceně na burze, když důležité a jistější jsou dlouhodobé kontrakty

- Kdo jsou ti distributoři, kterým ČEZ prodává elektřinu za ceny uvedené ve Zprávě

- Kde se vytváří ten propastný rozdíl mezi cenou ČEZu (výroba) a cenou distributorů

- Kdo kontroluje distributory a jak dopadly kontroly

a pak je tu ještě jedna otázka

- Proč se na dokumenty ČEZu nepodíval stejným způsobem jako já žádný novinář nebo opoziční politik. Je to stejná náhoda, jako když Síkela radil velkým firmám, aby se tvářily jako střední nebo lidé, včetně novinářů už jsou skutečně unaveni a rezignovali??

 

 

Autor: Jiří Nápravník | úterý 18.10.2022 14:12 | karma článku: 28,57 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1070x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik