Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

    Požáru v Českém Švýcarsku jsem se věnoval v několika minulých článcích. Je to bezpochyby největší požár na území České republiky. S tímto požárem bylo a je však spojeno několik otázek, na které neodpověděl ani vyšetřovatel a ani jím přizvaní znalci.

   O společenské i trestní odpovědnosti toho, kdo škrtl sirkou a založil požár v noci z 23. na 24. července 2022 v Malinovém dole vyšetřovatel a státní zástupce nepochybují. Modus operandi u posedů, krmelců a rozhledny na Vlčí hoře, které také zapálil, se liší proti založení požáru v Malinovém dole, ale pokud se podezřelý přiznal, tak většinou není důvod prověřovat další stopy.

    Vedle objasnění samotného zapálení, tedy založení požáru, dosud nikdo jasně a nahlas neobjasnil, proč k tak rozsáhlému rozšíření požáru po území Českého a Saského Švýcarska vůbec mohlo dojít. Je to zvláštní, protože v zákoně č. 114/1992 Sb. v paragrafu 22a odst. 2 je uvedeno několik činností, kterým se vedení národního parku nemusí věnovat s výjimkou preventivních opatření proti vzniku lesních požárů. To je teorie a suchý text zákona. Jenže skutečnost v případě Českého Švýcarska byla vážná a docházelo tam dlouhodobě, a snad i systematicky ze strany bývalého vedení NP, k porušování zákona. Konkrétně se doslova kašlalo na protipožární opatření. Možná to pro někoho píši moc razantně, ale fakt, že v národním parku byly neprůjezdné cesty (na to upozorňovali hasiči a starostové z okolních vesnic) je možné i dodatečně ověřit. Vyšetřovatel, pečlivý státní zástupce nebo nezávislý soudce se může od lidí z okolí Národního parku České Švýcarsko dozvědět, že se tam dlouhodobě porušovala protipožární opatření. Ano, jeden člověk zapálil, ale další zde vytvořil podmínky pro rychlé rozšíření požáru. Jinými slovy porušoval zákon 114/1992 Sb., tedy porušoval povinnosti při správě cizího majetku.

   V této souvislosti zní naprosto absurdně prohlášení bývalého ředitele NP České Švýcarsko o tom, že chtěli nechat les kontrolovaně vyhořet . Čtete správně samozvaní ekologové i vedení NP chtěli nechat vyhořet les bez předchozí přípravy a bez předchozí konzultace s IZS a především hasiči. Zní vám ten názor bývalého ředitele NP České Švýcarsko zvláštně?? On ten názor také zvláštní je. Navíc když si uvědomíte, že totálně vyhořelá plocha již v NP České Švýcarsko před požárem existovala. Tím místem je plocha o rozloze cca 14 ha okolo Havraního vrchu, která byla vypálena před 15 lety a tam bylo a je možné sledovat, jak příroda bez pomoci člověka obnovuje ekosystém.

   Další zvláštností je přerušení hasebních prací v noci z 24. na 25. července 2022. Nezažil jsem situaci kdy by hasiči, ať již dobrovolní nebo profesionální, přerušili hasební práce. Od ohně se odjíždí, když je uhašeno a i tehdy se na místě nechají hlídky, které sledují požářiště. Přerušit hasební práce u požáru, který má potenciál se šířit, s argumentem, že se bude pokračovat ráno je minimálně neobvyklé.

   Současná situace okolo požáru v NP Českém Švýcarsku vypadá, že jediným odpovědným za požár z 24. července 2022 je ten, kdo zapálil oheň v Malinovém dole. To je pravda ale jen z části. Vedle tohoto pachatele jsou zde lidé, kteří výrazně přispěli k rozšíření požáru tím, že ignorovali, přesněji řečeno sabotovali, protipožární opatření v NP České Švýcarsko. To způsobilo komplikace jak při úvodním zásahu hasičů, tak i v dalších dnech, když se požár velmi rychle šířil. Při hodnocení toho, kdo má jaký podíl na rozšíření požáru, by se tedy nemělo zapomenout na ty, kdo přerušili hasební práce v noci z 24. na 25. července 2022.

   V posledních měsících se mluví, a to i nahlas, o tom, že Česká republika a její hospodářství ztrácí dynamiku rozvoje a růstu. Chyba je mimo jiné i v tom, že se věci ani problémy nepojmenovávají správným jménem a odpovědnost se svádí na někoho, kdo za problém nemůže a nebo může jen z části.

   Problémy národního hospodářství na první pohled nemají nic společného s požárem nebo předchozím provozem národního parku. Ale to je omyl. V NP České Švýcarsko se před požárem nerespektoval zákon 114/1992 Sb. a nikomu z ČIŽP nebo MŽP to nevadilo. Bývalé vedení NP ignorovalo hlasy starostů i hasičů z okolí NP, tváří se, že za nic nemohou a odmítají přiznat svůj díl viny. Ale mohou a podíl jejich viny je obrovský. Otázkou tedy zůstává, zda bude případ řešit skutečně nezávislý a přísný soudce nebo soudce, který chce mít klid a případ rychle uzavře a ukončí rozsudkem, protože pachatel se přiznal.

Autor: Jiří Nápravník | neděle 26.11.2023 19:58 | karma článku: 18,34 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 30,82 | Přečteno: 1070x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 20,92 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 23,92 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Vláda půjčila 72 miliard a deficit rozpočtu roste

Tato vláda bez jakékoliv reakce Poslanecké sněmovny a médií půjčila ze státního rozpočtu 3 miliardy Euro (72 miliard korun). Navíc svým přístupem k řešení vysokých cen energií pomohla roztočit vlnu zdražovaní a následně i inflace.

14.6.2023 v 10:38 | Karma: 44,00 | Přečteno: 5461x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik